Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

Tangkap Saya Jika Mampu...

KOTA KINABALU - Aktivis Sabah, Doris Jones, yang di kehendaki kerana didakwa menggalakkan...

Sari Yanti Ditahan Polis,...

PENGALAMAN menjalani penggambaran drama bersiri Mencari Mubarakh di Xinjiang, China, mungkin menjadi pengalaman yang...

“Saya Boleh Jerit Kepada...

PENGURUS Arsenal, Arsene Wenger meluahkan rasa lega pada Ahad selepas tugasnya mengendalikan kelab...

Salman Khan ‘Lapar’ Kantoi...

MUNGKIN sebab lapar sangat atau tidak sempat untuk makan, sampaikan aktor Salman Khan...

#NoBraDay Mahu Wanita ‘Bebaskan’ Buah Dada

PADA hari ini, tanggal 13 Oktober, kaum wanita di seluruh dunia meraikan No Bra Day atau Hari Tanpa Bra bagi memberikan peringatan kepada kaum wanita untuk menjalani pemeriksaan mammogram sejak diperkenalkan pada tahun 2011.

Hashtag #NoBraDay kini trending di laman-laman sosial ini juga mengajak kaum wanita untuk menyokong ‘gerakan mini’ yang memperjuangkan nasib penghidap barah nombor satu yang menyerang kaum wanita di seluruh dunia itu.

Bagaimanapun, hari komemoratif ini tidak mendapat sambutan secara meluas oleh kerana tanggapan orang ramai terhadap payu dara yang secara amnya dipandang hanya sebagai objek seksual semata-mata.

Namun, penyokong perayaan ini menekankan bahawa sambutan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran bahawa pemakaian coli sebenarnya dianggap sebagai satu ‘beban’ yang menyekat kebebasan dan keselesaan.

Suka ataupun tidak, No Bra Day sudah tentu akan tetap menjadi kontroversi dalam kalangan masyarakat sejagat hatta di Barat sekalipun.

Di bawah ini kami sediakan lima fakta tentang mengapa amalan tidak memakai coli logik untuk dipraktikkan:

1. Bra Tidak Lakukan Apa-Apa Untuk Payu Dara: Satu kajian daripada Universiti Franche-Comte di Perancis oleh Prof. Jean-Dennis Rouillon mendapati otot payu dara wanita yang todak memakai coli lebih kuat berbanding wanita yang memakainya. Kajian yang sama, mendalami responden wanita selama 15 tahun, mendapati bahawa bra tidak membantu untuk meningkat kesihatan atau rupa bentuk payu dara wanita.


2. Tidak Memakai Bra Melancarkan Edaran Darah: Bra yang ketat menyukarkan pergerakan darah sekali gus mengakibatkan ketidakselesaan. Namun, buah dada yang tidak disokong oleh bra akan lebih tegang dan sihat oleh kerana peredaran darah yang baik.

3. Payu Dara Lebih Tegang: Kajian Rouillon mendapati bahawa puting wanita yang tidak memakai bra lebih menimbul 7 milimeter lebih daripada wanita yang memakai bra.

4. Lebih Selesa: Kaum wanita berasa lega dan selesa setiap kali menanggalkan bra mereka.

5. Tidak Memakai Bra Menjadikan Anda Lebih ‘Dekat’ Dengan Buah Dada Anda: Ya, ‘hubungan’ anda dengan payu dara akan lebih rapat kerana anda berpeluang untuk menyentuh bahagian itu tanpa halangan bra yang ketat. Malah, anda juga secara tidak langsung mampu melakukan pemeriksaan payu dara sendiri di rumah di samping mammogram oleh pakar. - MYNEWSHUB.CC

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori