Sample Page Title

PAS mendedahkan pengalaman pahit ketika pernah bersama rakan tahaluf siyasinya yang hanya mementingkan calon ketika pilihan raya tetapi tidak mengendahkan mengenai aspek lain.

Timbalan Presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata rakannya itu lebih mengutamakan calon untuk bertanding tanpa fikir jentera parti yang harus diwujud bagi menjalankan kerja sepanjang berlangsung kempen dan selepasnya.

“Pertandingan dalam sesuatu pilihan raya bukan hanya sekadar menonjolkan ada calon sahaja. Jentera parti itu pun mesti wujud bagi menjalankan gerak kerja sepanjang kempen dan selepasnya.

“Kempen parti bukan setakat mempamerkan calon yang kononnya diiktiraf berwibawa dan boleh menang ketika pilihan raya semakin dekat tetapi juga persediaan setiap jentera dan petugas.

“Ada parti yang ada calon tapi jentera dan petugas langsung tak nampak ‘batang hidung’. Lebih malang, ada parti yang longgok poster calon dan bendera di pejabat dan markas PAS untuk minta petugas PAS menguruskannya.

“Kalau parti setahun dua ditubuhkan, PAS sentiasa membantu dan memaafkan kekurangan tersebut. Tetapi parti lama yang jenis yang hanya muncul masa musim pilihan raya dan berucap bergegar-gegar… maaflah!

“Sebenarnya, keadaan inilah yang akan cetus perebutan kerusi. Calon yang ada jentera bekerja di bawah tidak diberi kerusi manakala calon yang diberi kerusi tiada jentera,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pakatan Rakyat (PR) yang terdiri daripada PAS, DAP dan PKR telah berkubur akibat pertelagahan bersama DAP yang tidak bersetuju dengan dasar Islam diperjuangkan PAS, namun DAP masih bertahaluf bersama PKR.

Tambah Tuan Ibrahim, PAS dijadikan seumpama punching bag dengan pelbagai tuduhan kurang enak terutamanya fitnah yang paling banyak diulang iaitu kononnya hendak kerjasama dan ‘makan dedak’ UMNO.

“Ketika PRN Sarawak, PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar, PAS diserang dengan hebat dari pelbagai penjuru. Serangan dari kawan (PKR) yang masih bertahaluf pun tidak kurang juga hebatnya.

Parti Itu Calon Ada, Jentera Pula Tiada - Dedah PAS

“Maklumlah sudah dapat rakan baharu (PAN) yang kononnya dapat mengisi kekosongan yang ditinggalkan PAS.  Meskipun diserang, hari ini nampaknya ramai pula mengharapkan kerjasama bersama PAS.

“Bukankah pelik untuk meminta kerjasama dengan sebuah parti yang dituduh sebagai pemakan dedak UMNO selama ini?” jelas Tuan Ibrahim lagi dalam kenyataan tersebut.

Mengerti dengan realiti politik semasa yang dialami, beliau berharap PAS akan terus melangkah ke hadapan dengan matlamat membawa rahmat kepada semua pihak dengan Islam.

“Sebagai parti yang lama dan mempunyai banyak pengalaman dalam kerjasama politik, PAS boleh mengenal ribut yang perlu diharungi melalui istiqamahnya.


“Membaca dan mengenal keikhlasan kawan atau kawan yang hanya ingin menumpang kekuatan yang ada pada PAS, menghidu musuh dan kepura-puraan musuh yang ingin berkawan.

“Juga menyedari bahawa PAS turut tidak boleh lari daripada kesilapan tetapi sentiasa istiqamah dalam usaha memperbaiki kesilapan dan mengatasi kekurangan,” kata Tuan Ibrahim.

Tambahnya, PAS kini sedang memperkukuhkan blok Gagasan Sejahtera dalam persedian menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang bersama-sama Parti Ikatan Bangsa Malaysia dan Berjasa.

“PAS kini perlu memperkasakan muafakat dengan rakan yang sedia menerima dasar yang dibawa oleh PAS. PAS sedang membina kekuatan blok Gagasan Sejahtera walaupun pelbagai cemuhan dibuat.

“Bagi PAS, ia lebih senang berpakat dengan yang jujur daripada yang hanya ingin mengambil kesempatan dalam muafakat. Ada orang sinis dengan gagasan ini apa lagi bila dikaitkan dengan Islam atau nilai Rabbani.

“Ia merasa akal manusia lebih hebat daripada apa yang diturunkan oleh Allah. Pedulikan pandangan naif ini kerana kemanisan madu tidak akan dapat dinikmati, melainkan orang yang meminumnya.

“Kini, fokus rakyat tertumpu kepada pilihan raya. Rakyat perlu menilai kerja berterusan parti bantu rakyat waktu senang dan susah. Wakil rakyat bukan hanya dilihat muncul waktu keraian, kematian atau perayaan sahaja.

“Tetapi rakyat perlu melihat kesungguhan mereka dalam membawa isu rakyat di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri serta bangkit berhujah dan membela nasib rakyat.

“Wakil rakyat perlu sedar ia adalah jawatan adalah amanah berat yang akan dihisab di akhirat. Pertimbangan kerja berasaskan nilai ukhrawi menyebabkan mereka sedar beratnya tanggungjawab.

“Bukan mengambil kesempatan membolot kekayaan dan bermegah dengan pelbagai gelaran lalu menekan dan menzalimi rakyat marhaen di saat mempunyai kuasa dan kemaruk mempertahankan kuasa.

“Jawatan dalam politik tidak boleh dilihat sebagai peluang membolot kekayaan peribadi dan kroni sendiri,” kata Tuan Ibrahim lagi menerusi kenyataan tersebut. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

JDT Kelab Pertama Jalin Kerjasama Dengan Socios.com

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta'zim (JDT) menjadi kelab pertama di Malaysia yang menjalin kerjasama...

Ibu Bimbang, Anak Empat Hari Tidak Pulang Ke Rumah

BACHOK: Seorang ibu di Kampung Tok Kederat di sini, diselebungi kebimbangan apabila anak kelima...

Kertas Siasatan Kes Pukul Anak Tiri Diserah Ke Bukit Aman

IPOH: Kertas siasatan berhubung kes seorang lelaki dipercayai memukul anak tirinya di Parit Buntar...

Polis Tubuh Pasukan Siasatan Khas Berkaitan Kes Cubaan Culik Murid

IPOH: Polis Perak menubuhkan pasukan siasatan khas bagi menyiasat kes tular berhubung cubaan menculik...

Air Pasang Besar: Orang Ramai Dinasihat Elak Ke Pantai Esok Hingga Khamis

PETALING JAYA – Orang ramai dinasihatkan untuk mengelak berada di kawasan pantai berikutan fenomena...

Tawar Ganjaran Lumayan AS$2 Juta Untuk Tahan Rakyat Malaysia Lolos

KUALA LUMPUR: Sindiket penipuan kerja didakwa menjanjikan ganjaran lumayan AS$2 juta (RM9.1 juta) bagi...

Manfaatkan Perkhidmatan Digital HASiL

Malaysia sedang menuju kepada sebuah negara tanpa tunai di mana urusan kewangannya termasuk membeli...