Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Penjara Brazil Diserang, 100...

SAO PAULO - Sekumpulan lelaki bersenjata berat menyerang pintu depan penjara keselamatan maksimum...

UMP Hasil Serum Halal...

KUANTAN - Sejak kebelakangan ini, semakin ramai pencinta haiwan terutama kucing yang begitu...

Vui Keong Masih Tak...

SANDAKAN - "Mohon sama-sama doakan Ahli Parlimen Batu Sapi," kata Naib Presiden Parti...

Angka Maut Kebakaran Greece...

ATHENS - Pasukan bomba Greece berkata sekurang-kurangnya 91 orang maut dalam kebakaran yang...

Naluri Isteri Selamat Warga Emas Ditipu RM30,000

KUANTAN – Naluri seorang isteri menyelamatkan seorang warga emas daripada kerugian RM30,000 untuk ‘dibayar’ bagi mendapatkan tiket nombor ekor yang didakwa telah memenangi wang tunai RM200,000.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Pahang Supt Azizan Md Isa berkata dua suspek warganegara Indonesia berusia 49 tahun dan warga tempatan, 28, menghampiri mangsa berusia 82 tahun di sebuah kedai di Temerloh dekat sini, pada 11 pagi semalam.

“Suspek mendakwa mereka mempunyai tiket nombor ekor, bagaimana pun tidak boleh menuntut hadiah kemenangan kerana dia bukan warganegara dan memujuk mangsa untuk menyerahkan RM30,000 sebagai tukaran kepada tiket itu.

Dia turut menunjukkan keratan akhbar dan tiket nombor ramalan yang baharu dibeli agar serupa dengan nombor di akhbar bagi menyakinkan mangsa,” katanya pada sidang media di IPK di sini, hari ini.

Azizan menambah mangsa yang terpengaruh dengan pujukan itu kemudiannya pulang ke rumah untuk mengambil buku bank untuk mengeluarkan wang, namun tindakan beliau mendatangkan perasaan curiga kepada isterinya.

Isteri mangsa memaklumkan kejadian kepada anaknya yang terus menghubungi mangsa yang telah berada di bank bagi menghalang mangsa daripada mengeluarkan wang, sebelum membuat laporan polis kerana mengesyaki kejadian itu adalah penipuan.

“Polis kemudiannya menahan kedua-dua suspek pada hari yang sama yang semasa itu berada di luar bank berkenaan kerana menunggu mangsa mengeluarkan wang yang diminta,” katanya.


Azizan menambah turut dirampas pada tangkapan itu ialah wang tunai RM13,500, tiket nombor ekor, keratan akhbar, cek bernilai RM200,000 dan sebuah kereta jenis Proton Persona yang disewa suspek.

Kes disiasat di bawah Seksyen 420/511 Kanun Keseksaan iaitu memalsukan dokumen yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan sebat serta denda, jika sabit kesalahan.

Beliau berkata kedua-dua suspek juga mempunyai rekod lampau berkaitan kesalahan tipu dan masing-masing pernah dipenjara selama 42 bulan pada tahun 2014 dan 2015.

Sehubungan itu, Azizan menasihatkan orang ramai untuk tidak mudah terpedaya dengan penipuan nombor ekor kerana semakin ramai yang mengalami kejadian itu pada tahun ini, berbanding tahun lalu.

Katanya, sejak awal tahun sehingga 31 Ogos lalu, sebanyak 21 kes dengan kerugian RM222,668 dilaporkan berbanding 11 kes melibatkan kerugian RM494,465 pada tahun lalu. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori