Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Lebih 100 Korban Serangan...

DAMSYIK - Jumlah kematian akibat serangan udara tentera Syria terhadap sebuah pasar di...

Polis Siasat Penipuan Kad...

KUALA LUMPUR - Polis sedang menjalankan siasatan secara menyeluruh berhubung penipuan kad kuasa...

Daripada Bloger Menjadi Taruhan...

BANGI – Calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Balakang Wong Siew Ki tidak...

Jumlah Pakar Bius Dijangka...

KUALA LUMPUR - Jumlah pakar bius di Malaysia dijangka meningkat sekali ganda dalam...

Chong Wei, Hati-Hati Psikologi Lin Dan – Rashid

KUALA LUMPUR – Peluang jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei untuk menewaskan musuh tradisinya dari China, Lin Dan pada perlawanan separuh akhir perseorangan lelaki dilihat lebih cerah jika prestasi semasa dijadikan ukuran.

Bekas ketua jurulatih kebangsaan Rashid Sidek berkata pemain nombor satu dunia itu perlu berwaspada dengan perang psikologi yang bakal digunakan Lin Dan dalam perlawanan esok.

“Kedua-dua pemain ini mempunyai corak permainan yang lebih kurang sama, tetapi Chong Wei harus berhati-hati dengan pelbagai muslihat yang bakal dilakukan oleh musuh tradisinya itu,” kata pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Atlanta 1996 itu kepada Bernama.

Rashid yang pernah membimbing pemain berusia 32 tahun itu mengakui Chong Wei mempunyai kelebihan dari segi serangan dan ‘smashing’.

“Beliau perlu variasikan cara permainannya, seperti ‘fast-play’ dan ‘rally’, jika tidak Super Dan pasti akan senang membaca langkah serangannya,” katanya.

Sementara itu, jaguh beregu negara Datuk Razif Sidek turut sependapat dengan adiknya.

“Jika dilihat rekod pertemuan mereka, ternyata Lin Dan telah memenangi semua kejohanan-kejohanan yang besar ke atas Chong Wei.


“Namun seandainya Chong Wei berjaya mengekalkan rentak, tidak hilang fokus dan mempunyai kenyakinan yang tinggi, itu pasti akan memberi kelebihan kepadanya,” katanya.

Beliau berkata seandainya Chong Wei berjaya melepasi Lin Dan, perlawanan akhir dijangka juga sengit kerana Chen Long dilihat tidak ada masalah untuk mengenepikan Viktor Axelsen dari Denmark untuk ke final.

Chong Wei akan menentang Lin Dan dari China pada aksi separuh akhir perseorangan lelaki manakala Chen Long bakal menentang Viktor. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori