Wednesday, June 19, 2024

Creating liberating content

Lelaki Miliki Kad Kuasa...

MELAKA - Polis Melaka memanggil seorang lelaki bagi membantu siasatan kes pemilikan kad...

Dua Muallaf Hebat Warnai...

NAMA Profesor Dr. Taufiq Yap Yun Hin dan Syafiq Raffiqin Liow pasti mencanak...

Ariana Adakan Konsert Amal...

PENYANYI Ariana Grande mengumumkan dia akan kembali ke Manchester, United Kingdom untuk menjayakan...

Tawaran Kerja Bertambah Lepas...

RAMBUT panjang mengurai merupakan mahkota idaman bagi setiap wanita di luar sana. Begitu juga...

‘Bibik’ Muslim Untuk Keluarga Muslim Hanya Panduan Umum

PUTRAJAYA – Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali menjelaskan bahawa arahan ‘menghalang’ umat Islam daripada mengambil pembantu rumah bukan Islam hanyalah satu garis panduan umum.

Mustafar, yang memegang jawatan itu pada 1 Ogos lalu selepas jawatan terakhirnya sebagai Timbalan Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Pencegahan) juga berkata ia adalah Pekeliling Am semata-mata yang ditandatangani oleh seorang bekas ketua pengarah, menyatakan bahawa keluarga Islam sepatutnya menggaji pembantu rumah Muslim.

“Ini hanyalah satu garis panduan umum dengan banyak pengecualian dan pertimbangan,” kata beliau dalam satu kenyataan, Isnin.

Isu itu timbul selepas agensi pembantu rumah berkata, mereka terkejut apabila mengetahui tentang arahan yang dikenakan oleh jabatan itu dan mempersoalkan rasional di sebalik langkah tersebut.

Pegawai-pegawai jabatan tersebut bagaimanapun berkata, ia bukan satu peraturan baharu.


Mustafar, yang menambah bahawa beliau tidak pernah membuat apa-apa kenyataan mengenai isu ini berkata jabatan itu akan terus memberikan bantuan dan memudahkan majikan dan pekerja seperti sebelum ini.

Beliau memberi jaminan kepada semua majikan Muslim bahawa permintaan, permohonan atau rayuan mereka akan diberi pertimbangan yang sewajarnya. – mStar Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori