Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

MRT Corp Kesal Rafizi...

KUALA LUMPUR - Mass Rapid Transit Corporation Sdn. Bhd. (MRT Corp) kecewa dengan...

GAMBAR: Betul Ke ‘Kain’...

KEJAM dan tidak berhati perut! Ada segelintir individu tegar memperlakukan haiwan seperti ini..Menerusi laman Facebook...

3.17 Juta Kes Positif...

WASHINGTON - Kes positif COVID-19 di seluruh dunia terus meningkat dengan jumlah kumulatifnya...

#ASEAN: Kuala Lumpur Saksikan...

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang merasmikan Sidang...

Pemuda PAN Isytihar Sokong Padu Guan Eng

KUALA LUMPUR – Pemuda Parti Amanah Negara (PAN) Perak memberi sokongan padu kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang sedang berhadapan dengan tuduhan rasuah dan salah guna kuasa selaku seorang Ketua Menteri di mahkamah.

Pengerusinya, Asmuni Awi berkata, sokongan tidak berbelah bahagi Pemuda PAN ke atas pemimpin DAP tersebut itu diputuskan oleh Pemuda PAN Perak dalam satu mesyuarat yang diadakan hari ini.

“Pertuduhan ke atas Guan Eng bersifat politik dan cubaan memberikan persepsi buruk terhadap kepimpinan Pakatan Harapan khususnya.Isu yang cuba dihadapkan kepada Guan Eng ibarat ‘pertuduhan terpilih’,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Semalam, PAS Pulau Pinang menyelar kenyataan pimpinan Pakatan Harapan kononnya pendakwaan ke atas Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merupakan pendakwaan yang terpilih.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohd. Fauzi Yusof dipetik berkata, Pakatan Harapan wajar memberi sokongan kepada SPRM dalam kes itu sama seperti mereka pernah menyokong badan itu dalam menyiasat isu 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) tahun lalu.

“Jika sokongan kepada SPRM atau agensi-agensi penguatkuasa yang lain hanya diberikan ketika keadaan yang menguntungkan politik sesetengah pihak, maka jelaslah sokongan itu hanya bertujuan mengaut keuntungan politik murahan semata-mata bukannya berdiri atas prinsip kebenaran.

“Pendirian yang tidak berprinsip (oleh Pakatan Harapan) seperti ini wajar ditolak,” tegas Mohd. Fauzir dalam satu kenyataan media semalam.

Guan Eng yang selama ini sering menuduh kerajaan Barisan Nasional tidak amanah kini berhadapan dua pertuduhan salahguna kuasa dan rasuah selepas siasatan SPRM mempercayai beliau yang sebenarnya tidak amanah dalam melaksanakan tugasnya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.


Bagi pertuduhan pertama Guan Eng didakwa sebagai penjawat awam iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang, telah menggunakan kedudukannya untuk suapan bagi dirinya dan isterinya Betty Chew Gek Cheng, meluluskan Permohonan Perlingkungan Semula daripada Zon Pertanian kepada Zon Perumahan Awam di Daerah Barat Daya Pulau Pinang kepada sebuah syarikat, Magnificient Emblem Sdn. Bhd.

Beliau yang berusia 56 tahun didakwa melakukan kesalahan itu ketika mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang di Bilik Gerakan, Tingkat 28, Bangunan Komtar, George Town di sini pada 18 Julai 2014.

Dia didakwa mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, atau mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Guan Eng didakwa sebagai penjawat awam iaitu Ketua Menteri Pulau Pinang telah mendapatkan untuk dirinya suatu barang berharga dengan suatu balasan yang diketahui tidak mencukupi, iaitu lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di alamat No 25, Jalan Pinhorn, George Town di sini daripada ahli perniagaan Phang Li Koon dengan harga RM2.8 juta.

Sedangkan nilaian semasa hartanah itu adalah sebanyak RM4.27 juta yang mana tertuduh mengetahui bahawa Phang mempunyai hubungan dengan kerja-kerja rasminya. – MYNEWSHUB.CC

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori