Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

Saudi Aramco & Petronas...

PUTRAJAYA - Saudi Aramco dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) akan memeterai perjanjian pelaburan...

Kesemua 861 Warga Malaysia...

PUTRAJAYA – Kedutaan Besar Malaysia di Moscow mengesahkan bahawa kesemua 861 rakyat negara...

Buat Tun M, Najib...

Bila ada individu yang berkongsi berita bahawa Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib...

PM Terima Dos Kedua...

KUALA LUMPUR - Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi individu pertama di negara ini...

UAI Jawab: Apa Hukumnya ‘Left Group’ WhatsApp?

KADANGKALA apabila grup perbualan Whatsapp terlalu aktif 24 jam serta topik yang dibualkan tersasar jauh, perasaan hendak ‘left group’ sangat memuncak. Tetapi jika keluar grup secara tiba-tiba takut ada kenalan yang terasa hati pula.

Merujuk hal ini, Ustaz Azhar Idrus (UAI) memberitahu tindakan meninggalkan grup Whatsapp tidak bermakna kita memutuskan silaturahim namun seeloknya langkah itu diberitahu dahulu agar tidak menimbulkan andaian negatif.

“Putus silaturahim ini haram, dosa besar. Berat sangat kalau contoh putus silaturahim itu, ada bapa saudara buang bapa saudara sebab ‘left group’.. bukan sampai tahap begitu.

“Namun jika seseorang berniat meninggalkan grup Whatsapp, mereka disarankan beritahu terlebih dahulu agar tidak menimbulkan sebarang andaian negatif,” katanya, seperti dilaporkan Sinar Harian.

Pendakwah itu juga memberikan alasan yang sering jadi punca tindakan ‘Left Group’ misalnya, tidak suka cara orang berbual, rasa grup tersebut tiada faedah dan terlalu banyak grup untuk dikendalikan.

“Sebaik-baiknya biarlah orang tahu sebabnya, bila orang sudah tahu mereka tidak tertanya-tanya. Bila kita nak keluar minta maaf, nyatakan sebab, jadi boleh ‘Left Group’ tiada masalah,” katanya.


Ustaz Azhar mengatakan demikian ketika ditanya dalam forum Program Bersama Ustaz Azhar Idrus, Aku, Ramadan dan Facebook di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam.

Dalam forum sama, Azhar Idrus turut menggesa pengamal media sosial memanfaatkan platform teknologi itu secara baik. – MYNEWSHUB.CC

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori