Friday, May 24, 2024

Creating liberating content

Curi Tengkorak Untuk Dibuat...

BEIJING - Seorang lelaki ditahan polis kerana mencuri tengkorak di tanah perkuburan sebelum...

Kerajaan Perlu Naikkan Gaji,...

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) memohon kerajaan mempertimbangkan kenaikan kadar gaji dan pemberian bonus secara bulanan kepada penjawat awam dalam pembentangan Belanjawan 2021, bulan depan.- MYNEWSHUB

Suami Isteri Didakwa Menyebabkan...

AYER KEROH - Sepasang suami isteri dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari...

Dikritik Buat Iklan ‘Kulit...

BAHARU beberapa jam dimuat naik, iklan rangkaian farmasi Wartson sempena Hari Raya Aidilfitri...

Wartawan Malaysiakini Cabut Lari, Padah Terlebih Spin

KUCHING – Khabarnya seorang wartawan sensasi portal propembangkang terkenal, Malaysiakini menyiarkan laporan yang bukan sahaja mengelirukan malah sehingga mencetuskan kemarahan ramai rakyat Sarawak sendiri.

Menurut sumber, bagi menutup aib dan mengelakkan kejadian seumpama itu berulang, pihak editorial portal itu dikatakan telah mengarahkan wartawannya, Kow Gah Chie untuk segera keluar dari Sarawak pada petang Sabtu.

Laporan berita tersebut berkemungkinan boleh membangkitkan sentimen keagamaan di negeri bumi kenyalang sementalah ia cukup sensitif disiarkan menjelang kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 bermula pada Isnin.

“Saya dimaklumkan Gah Chie telah pulang petang tadi (23 April) selepas diarah segera balik ke Kuala Lumpur. Berita fitnah itu menyebabkan rakyat Sarawak marah malah beberapa laporan dibuat ke atasnya,” kata sumber.

Wartawan terbabit dikatakan menaiki penerbangan pulang dengan pesawat syarikat Air Asia jam 6 petang Sabtu. Sehingga kini sekurang-kurangnya dua laporan polis telah dibuat ke atas wartawan kontroversi berkenaan.

Wartawan itu sebelum ini menulis berita bertajuk ‘Undi BN untuk pastikan umat Islam jadi KM Sarawak’ yang dipetik di luar konteks ucapan ADUN Nangka, Dr. Annuar Rapa’ee menyebabkan timbulnya kekeliruan umum.

Malaysiakini-Penipu
Malaysiakini

Wakil rakyat Barisan Nasional tersebut menafikan ada berucap demikian dan menyifatkan laporan berkenaan sebagai putar belit serta fitnah dengan tujuan menimbulkan sentimen keagamaan dalam kalangan rakyat Sarawak.

“Saya tidak pernah sebut itu. Semuanya fitnah dan putar belit wartawan Malaysiakini itu. Saya hanya berkata, undi BN untuk kekalkan Adenan Satem,” tegas Dr. Annuar yang dipetik daripada laporan portal SarawakVoice.


Katanya, tindakan wartawan portal itu, Gah Chie mempunyai berniat jahat dan amat tidak bertanggungjawab. “Dia (Gah Chie) harus faham bahawa di Sarawak, sentimen agama dan perkauman memang tidak mendapat tempat.”

Difahamkan, wartawan popular berkenaan memang mahir memutar belit sesuatu berita di luar daripada konteks sebenar namun kali ini, percubaannya membuat spin secara keterlaluan nyata berjaya memakan diri sendiri pula.

“Kerana itu kita amat menyokong tindakan berani calon BN untuk Dudong, Datuk Tiong Thai King yang langsung tidak melayan wartawan dari Semenanjung itu pada petang Sabtu,” kata beliau lagi. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

#PRNSARAWAK

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori