Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Lagi Nahas Bas Ekspres,...

NIBONG TEBAL - Seorang penumpang wanita berusia 29 tahun maut selepas sebuah bas...

Malaysia Yakin Cemerlang Dalam...

LANGKAWI - Ketua Kontinjen negara ke Sukan SEA 2017 Datuk Marina Chin yakin...

Ramadan: Kutub Utara 21...

PUTRAJAYA - Ketika umat Islam di Malaysia boleh menarik nafas lega kerana hanya...

Kecoh Pengembara Masa Bawa...

SEKEPING foto yang dirakam sekitar 1940-an yang dimuat naik ke laman sosial ternyata...

Proses Penamaan Calon Berjalan Lancar – Pengerusi SPR

KUCHING – Proses penamaan calon bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 (PRN-11) di kesemua 82 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) berjalan lancar pada Isnin.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah berkata pihaknya tidak mendapati sebarang gangguan semasa proses itu, terutama dari aspek keselamatan dan ketenteraman awam di pusat-pusat penamaan calon.

“Sekarang, kita masih menunggu keputusan-keputusan tertentu berkaitan pilihan raya,” katanya semasa ditemuramah secara langsung oleh RTM di pejabat SPR negeri, di sini.

Beliau berkata pejabat SPR di sini, dijangka mendapat semua maklumat mengenai proses penamaan calon pada 1 tengah hari ini.

“Kalau ada berita-berita tertentu berkenaan pilihan raya, semua adalah dari perkhabaran pihak lain bukan SPR lagi,” katanya yang akan mengadakan sidang media selepas mendapat semua maklumat tersebut.

Proses penamaan calon berlangsung selama sejam sehingga 10 pagi di 82 pusat penamaan calon, terdiri daripada pejabat-pejabat kerajaan, dewan orang ramai, sekolah, maktab perguruan, perpustakaan, rumah rehat kerajaan serta stadium tertutup.


Pilihan raya negeri kali ini turut menyaksikan pertambahan 11 kerusi DUN berikutan persempadanan semula kawasan pilihan raya negeri ini.

Kerusi-kerusi berkenaan adalah Batu Kitang, Stakan, Serembu, Bukit Semuja, Gedong, Kabong, Tellian, Bukit Goram, Murum, Samalaju dan Mulu.

Pilihan raya itu diadakan susulan pembubaran DUN Sarawak pada 11 April lepas. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori