Thursday, June 13, 2024

Creating liberating content

LPT2 Tawar Rebat 50%...

KUALA LUMPUR - Lebuhaya Pantai Timur 2 (LPT2) Sdn. Bhd. menawarkan rebat tol...

Ranking Jatuh: FAM Rayu...

PUJUK... Ahli Jawatankuasa Eksekutif (Exco) Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menggesa Tunku Ismail Sultan...

Awasi Anak Dengan Lebih...

KUANTAN - Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah supaya semua...

Dua Beradik Hidup Dalam...

MENYEDIHKAN.. itulah yang terzahir sebaik melihat nasib dua beradik ini yang terpaksa tinggal...

Kisah Peter Cheng Untuk Iktibar Puak Rasis Di Luar Sana

KENAL siapa Peter Cheng? Rsanya tak ramai kenal pun. Tapi sejak semalam namanya menjadi sebutan ramai, popular di laman sosial.

Puncanya, Peter Cheng menampakkan siapa dirinya yang sebenar dan berkongsikan buah fikirannya di Facebook. Selalunya apabila pendapat dikongsikan di laman sosial adalah normal bila ada yang setuju dan sebaliknya tapi kali ini berbeza.

Rata-rata naik angin bila membaca buah fikiran Peter Cheng yang bukan sahaja dangkal malah bahaya untuk sebuah negara muhibah seperti Malaysia.

Berikut apa yang dikongsikan oleh Peter Cheng tersebut, yang viral di sana sini walaupun dia bertindak memadamkannya dalam kadar segera selepas sedar dia sudah ‘menyalakan api’.

racst1

Ringkasan ceritanya, Peter Cheng pergi shopping di KLCC dan mahu parkir di tempat yang dikhaskan untuk pemandu wanita.

Mak guard yang menjalankan tugas tidak membenarkannya jadi Peter Cheng bertindak ‘bijak’ menukar isterinya sebagai pemandu kereta manakala dia keluar dari kereta dan berjalan ke pintu masuk.

Mak guard menahannya dan memberitahu apa dilakukan tak betul tapi Peter Cheng mempertahankan perbuatannya dan sanggup bertengkar dengan wanita yang menjalankan tugasnya itu.

Tak puas hati mungkin kerana berasa standardnya lebih tinggi daripada mak guard, Peter Cheng cuba mengambil gambar wanita terbabit untuk diviralkan di Facebook dan meminta kawan-kawannya mengepos semula statusnya supaya pihak pengurusan KLCC sedar bahawa pekerja mereka tidak melayan dengan baik pelanggan yang kaya dan mampu shopping sebanyak RM700 sehari sepertinya pada hari kejadian.

Dia juga beranggapan dia dilayan sebegitu kerana dia seorang Cina.

Ternyata, apa yang dilakukan Peter Cheng memakan dirinya semula apabila kawan-kawannya bukan sahaja tidak menyokong, malah mengkritik perbuatannya cuba memainkan isu perkauman dalam perkara yang sah-sah salah dirinya sendiri.

Di bawah antara screenshot kata-kata nasihat yang diterimanya.


peterchen1

peterchen2

peterchen3

peterchen4

12642720_1082061605161471_2564898949145856949_n

Kepada yang punyai sikap ultra kiasu seperti Peter Cheng, mohon terasa dan ambil pengajaran terhadap apa yang menimpa seseorang yang tidak hormatkan orang lain.

Malaysia hanya sesuai didiami seseorang yang punyai hormat pada perasaan rakyat lain tanpa mengira kaum, bangsa dan agama.

Selamat menyambut Tahun Baru Cina! – MYNEWSHUB.CC

Oleh: Rem Ramzi

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori