Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Skandal Seks Putera Andrew...

LONDON – Istana Buckingham semalam mengeluarkan kenyataan bantahan terhadap tuduhan seorang wanita Amerika...

Pelaburan Modal Insan Penting...

KUALA LUMPUR - Pelaburan dalam modal insan penting kepada negara dalam usaha mereka...

Pembunuh Bersiri Maut Ketika...

BOCHUM - Seorang pembunuh bersiri yang sedang menjalani hukuman ditemui mati akibat terkena renjatan...

Rotan Pilihan Terakhir Mendidik...

KUALA TERENGGANU – Rotan adalah salah satu kaedah untuk mendidik anak-anak, bagaimanapun, ia...

Mahkamah Rayuan Cemar Hak Asasi Manusia – AMK

KUALA LUMPUR – Gara-gara keputusan mahkamah tidak menyebelahi pembangkang, Angkatan Muda Keadilan (AMK) menuduh hakim di Malaysia melanggar hak asasi manusia.

Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad mendakwa, keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes melibatkan Setiausaha Kerja PKR Johor, R. Yuneswaran merupakan titik hitam buat negara.

“Keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes Yuneswaran bahawa beliau bersalah di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana mengadakan himpunan Black505 di Johor menafikan keputusan bersejarah kes Black505 saya sebelum ini.

“Suatu titik hitam dalam perkembangan hak asasi manusia negara. Adakah trend ini akan berkekalan dengan persaraan seorang demi seorang hakim-hakim berani sebelum ini,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Ironinya, parti pembangkang akan memuji-muji keputusan mahkamah sebagai adil dan telus jika sebarang keputusan yang dibuat menyebelahi mereka sebelum ini.


Mahkamah Rayuan semalam membenarkan rayuan pendakwa raya terhadap pembebasan Setiausaha Kerja PKR Johor, R. Yuneswaran daripada tuduhan berhubung penganjuran himpunan Black505, dua tahun lalu.

Dalam kes yang menjadi nas undang-undang itu, panel tiga hakim diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md. Raus Sharif berpuas hati bahawa wujud bukti keterangan mencukupi bagi menyokong pertuduhan terhadap Yuneswaran.

Kuorum tersebut mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen yang mengenakan denda RM6,000 atau penjara tiga bulan terhadap Yuneswaran sekali gus mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskannya daripada sabitan dan hukuman tersebut.

Keputusan itu sekali gus menjadikan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman 2012 yang telah diisytiharkan melanggar Perlembagaan kini boleh digunakan semula untuk menghukum penganjur yang gagal memberikan notis kepada pihak polis dalam tempoh 10 hari sebelum mengadakan perhimpunan. – MYNEWSHUB.CC

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori