Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

PRN: 10 Aje Dengar...

KUCHING - Di manakah silapnya kerana ini bukan kawasan kubu kuat Barisan Nasional...

Malaysia Nafi Cabuli Sekatan...

PUTRAJAYA - Malaysia menafikan dakwaan ia mencabuli sekatan yang dikenakan Pertubuhan Bangsa Bersatu...

Beri Peluang OKU Sertai...

KUALA TERENGGANU - Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyeru semua pihak termasuk...

“Saya Akan Lawan, Berusaha...

KUALA TERENGGANU - "Saya akan lawan! Saya akan lawan dengan berusaha supaya mencipta...

Dalang Tembak Jatuh MH17 Harus Bertanggungjawab – PM

KUALA LUMPUR – Malaysia perlu mengambil langkah bagi memastikan pihak yang menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 bertanggungjawab atas perbuatan kejam itu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata selepas Lembaga Keselamatan Belanda mendedahkan pesawat itu ditembak dengan peluru berpandu BUK dari wilayah dikuasai pemberontak di timur Ukraine, siasatan jenayah yang masih dijalankan perlu memberi jawapan tepat dan membenarkan Malaysia mengambil tindakan tegas terhadap pihak bertanggungjawab itu.

“Siasatan jenayah yang masih dijalankan diketuai Belanda dengan sokongan kita perlu memberi jawapan pasti untuk kita meneruskan tindakan paling keras terhadap mereka yang bertanggungjawab,” katanya dalam kenyataan di sini, malam ini.

Najib berkata beliau menghubungi Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte, Perdana Menteri Australia, Malcolm Turnbull dan Lembaga Keselamatan Belanda, sebelum laporan tragedi itu, diumumkan hari ini.

Beliau berkata tragedi itu sesuatu yang tidak boleh dibayangkan, dan daripada 160 penerbangan yang melalui laluan sama seperti MH17, tiada satupun dinasihatkan oleh pihak berkuasa mengenai sebarang ancaman.

“Lima belas bulan sudah berlalu, tetapi komitmen kita untuk membawa dalang itu ke muka pengadilan kekal kukuh seperti pada hari malang 17 Julai 2014, di mana ratusan orang tidak berdosa terkorban dalam konflik yang tiada kaitan dengan mereka,” katanya.


Sebanyak 298 mangsa terkorban dalam tragedi itu, termasuk 43 rakyat Malaysia.

Najib berkata banyak anggota keluarga mangsa turut berada di Belanda hari ini, untuk mendengar taklimat mengenai laporan itu.

“Ia menjadi satu perjalanan yang sukar dan akan kekal begitu terutama mereka yang kehilangan anggota keluarga tersayang, yang masih dalam ingatan dan doa saya,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori