Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

Jalan Sesak, Dayang Nurfaizah...

PENYANYI Dayang Nurfaizah, 34, mengakui tidak pernah berasa malu jika menggunakan perkhidmatan pengangkutan...

Rombongan Istana Negeri Sabah...

KOTA KINABALU — Rombangan Istana Negeri Sabah berjumpa dengan Datuk Seri Mohd Shafie...

Jentera PH-BN Bekerjasama Yakinkan...

SEREMBAN : Dulu lawan kini kawan. Kesepaduan ditunjukkan jentera Pakatan Harapan (PH) dan...

Banjir Pulih, 2 PPS...

JOHOR BAHRU: Pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Mutiara dan PPS...

Perintah Berkurung Di Esszone Dilanjut Hingga 22 Sept

KOTA KINABALU – Fasa ke-26 perintah berkurung di kawasan perairan di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) yang berakhir esok, dilanjutkan ke Fasa ke-27, bermula 7 hingga 22 Sept berkuatkuasa dari jam 7 malam hingga 5 pagi.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata dengan lanjutan berkenaan, semua pihak tidak dibenarkan memasuki kawasan pada jarak tiga batu nautika dari kawasan pantai di perairan enam daerah di pantai timur Sabah dalam tempoh ditetapkan itu.

“Maklumat mendedahkan terdapat beberapa ancaman KFR (culik untuk wang tebusan) dan kumpulan Abu Sayyaf yang masih cuba menceroboh untuk melakukan jenayah rentas sempadan seperti penculikan dan samun bersenjata,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Jalaluddin, lanjutan perintah berkurung itu juga dibuat bagi menjamin keselamatan dan kesejahteraan penduduk Sabah serta pelancong yang menggunakan kawasan perairan dan daratan di ESSZone.

Katanya lanjutan berkenaan juga bagi memudahkan anggota keselamatan melaksanakan penguatkuasaan, termasuk memantau pergerakan bot yang cuba menceroboh untuk melakukan jenayah rentas sempadan, menyekat aktiviti penyeludupan manusia, dadah dan senjata api.


Jalaluddin berkata, tindakan itu juga mendapat sokongan pengusaha chalet dan masyarakat yang menjalankan aktiviti perikanan selain menjamin keselamatan perairan termasuk di pulau-pulau persempadanan.

Menurutnya, kuasa telah diberikan kepada semua Ketua Polis Daerah di ESSZone untuk mengeluarkan permit kepada mana-mana pemohon bagi tujuan aktiviti perikanan atau bagi laluan yang mendesak. – BERNAMA

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori