• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, July 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Pelajar Malaysia Di Luar Negara Tiada Pilihan Kecuali ‘Ikat Perut’

oleh Ahmad Albab
13/08/2015
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

PETALING JAYA – Ramai pelajar yang belajar di luar negara tiada pilihan melainkan ‘ikat perut’ bagi berdepan kemerosotan nilai ringgit.

Pelajar di Universiti of California, San Diego Nicholas Yee berkata dia telah membuat persiapan untuk belajar di luar negara dan kini sudah terlambat baginya untuk menarik diri.

“Saya perlu lebih berhati-hati dengan perbelanjaan saya. Saya juga akan bekerja di kampus,” kata pelajar tahun pertama ini yang akan terbang ke Amerika Syarikat bulan depan.

Seorang lagi pelajar, Ang Jer Weanne, berkata dia akan lebih kerap memasak kerana makan di luar akan menelan kos lebih banyak.

“Saya mempunyai biasiswa penuh jadi ia tidaklah begitu teruk tetapi saya perlu lebih berhati-hati dalam perbelanjaan lain.

“Dari segi penginapan, saya tidak mempunyai pilihan kerana saya telah menandatangani perjanjian penyewaan. Ia akan menjadi lebih mahal,” kata pelajar yang sedang menuntut di University of Wisconsin.

Pelajar kejuruteraan komputer Arunan Balakrishnan, yang kini memasuki tahun ketiga di sebuah universiti di Buffalo, Amerika Syarikat, berkata dia perlu membayar RM44,000 bagi setiap semester kerana penurunan ringgit.

“Apabila saya meninggalkan negara ini pada tahun 2013, kadarnya adalah 3.15, jadi ia satu peningkatan yang agak ketara.

“Lebih teruk lagi, yuran saya sebanyak AS$10,000 hingga AS$15,000 bagi setiap semester, akan meningkat sehingga saya menamatkan pengajian saya,” kata pelajar berusia 26 tahun ini.

Arunan berkata sebagai tambahan kepada bayaran, perjalanan pulang dari Amerika Syarikat akan menelan kos lebih RM1,500 sehala sekarang.

Pelajar journalism, Punithavathy Muthukumar berkata dia kini perlu berkira-kira termasuklah untuk keluar malam dengan kawan-kawan.

“Dengan kadar pertukaran semasa, ia hanya membuatkan saya merasa tidak selesa setiap kali rakan mengajak saya keluar minum,” katanya yang menuntut di Universiti of Sunderland, United Kingdom.

Pelajar perubatan Surenthiran Krishnamoorthy, 23, berkata, adalah mudah untuk mengurangkan makanan dan membeli-belah tetapi perkara-perkara tertentu adalah suatu kemestian, seperti yuran asrama, perbelanjaan perjalanan dan buku-buku.

Beliau berkata, walaupun dia belajar perubatan di Rusia, yurannya dibayar dalam dolar AS, sambil menambah ia menelan belanja AS$6,500 setahun.

“Tahun lepas, kadar pertukaran adalah RM2.80. Kini RM3.97. Ia tidak masuk akal,” katanya.

Katanya, dia bernasib baik kerana perniagaan logistik bapanya menunjukkan prestasi yang baik tetapi akan cuba mencari jalan untuk menangani kos sara hidup di Rusia. – mStar Online

 

Tags: mata wangpelajar
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

6 Pelajar Disyaki Membuli Bakal Disingkirkan Dari MRSM – Asyraf Wajdi

6 Pelajar Disyaki Membuli Bakal Disingkirkan Dari MRSM – Asyraf Wajdi

28/06/2026
0

KUALA LUMPUR – Enam pelajar Tingkatan Lima yang disyaki terbabit dalam satu kes buli di sebuah Maktab Rendah Sains MARA...

POSCO Malaysia Tebang Pokok Ancam Keselamatan Pelajar SMK Pulau Indah

POSCO Malaysia Tebang Pokok Ancam Keselamatan Pelajar SMK Pulau Indah

16/06/2026
0

KLANG - Kakitangan POSCO Malaysia mengambil inisiatif melaksanakan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi membantu mempertingkatkan tahap keselamatan di Sekolah...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd