Sunday, April 21, 2024

Creating liberating content

Hanya Kurang Minum Kopi,...

BUKAN dengan cara menahan lapar serta mencuba pelbagai jenis diet ekstrem, seorang wanita...

Polis Lancar Operasi Cari...

PANTAI REMIS - Seorang kanak-kanak berusia setahun dilaporkan hilang dari rumahnya di Kampung...

PRU14: Sekolah Cuti Peristiwa...

KUALA LUMPUR – Semua sekolah dalam negara diberi cuti peristiwa khas pada 9...

UMNO Jumpa Ketua Bahagian...

KUALA LUMPUR - Semua Ketua UMNO Bahagian di seluruh negara dipanggil serta-merta untuk...

MCA, Teresa Kok Tak Setuju Idea Ismail Sabri Wujud Low Yat 2

SEMALAM, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan cadangan pembinaan sebuah pusat beli-belah barangan gajet dan komunikasi iras Plaza Low Yat yang terletak di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Melihat dari sudut positif, pusat perniagaan yang cuma memfokuskan kepada para penjual Melayu itu bakal memberi saingan sihat kepada tempat jualan lain, malah kelebihan pastinya bakal diperolehi pengguna yang akan mendapat lebih banyak pilihan dan variasi harga.

Ismail Sabri Cadang Buka Low Yat 2, Khusus Untuk Peniaga Melayu

Ismail-Sabri-11

Namun, parti komponen Barisan Nasional (BN), iaitu MCA menyifatkan cadangan tersebut sebagai membimbangkan.

Menurut Naib Presidennya, Datin Chew Mei Fun, pergaduhan antara pelanggan Melayu dan peniaga Cina pada 11 Julai lalu sebelum disusuli dengan protes sehari selepas itu, tidak harus dijadikan sebab kepada pembinaan pusat berkenaan.

Memetik kenyataannya seperti dilaporkan Astro Awani, “Adalah menyedihkan apabila Menteri terbabit memilih untuk mengikut rentak media sosial dan mengenepikan hakikat yang insiden (rusuhan) itu tiada kaitan dengan sentimen perkauman.

c0cf

“Untuk itu kenyataan beliau itu memperlihatkan sama ada beliau menutup mata, atau gagal untuk memahami situasi negara yang terdiri dari pelbagai kaum.”

Selain itu, Chew turut menggambarkan tindakan Ismail seolah-olah bersetuju dengan segelintir penyebar fitnah di media sosial yang sering membangkitkan isu perkauman, lantas ia boleh menyebabkan situasi tersebut benar-benar berlaku.


“Sebagai anggota Kabinet, adalah tanggung jawab Ismail untuk memperjuangkan perpaduan kaum dan bukannya memecah belahkan lagi.

“Apabila pasaran dibenarkan untuk mendiskriminasi sesuatu kaum, ia ibarat (pemerintahan) apartheid.”

TERESA_KOK_PRESS_CONFERECE_231114_TMIZHAFRI_05

Nada sama dilaungkan pemimpin pembangkang yang juga Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok apabila berkata, cadangan itu memperlihatkan tindakan segregasi ataupun pemisahan kaum secara jelas.

Lantas, ia sekaligus berlawanan dengan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyatu padukan seluruh rakyat Malaysia di bawah semangat 1Malaysia.

“Adakah dia akan mewujudkan Plaza 3 untuk masyarakat India, Low Yat 4 untuk Iban, Low Yat 3 untuk KDM (Kadazan Dusun Murut) dan Low Yat 6 untuk Orang Asli?”

Menggelarkan idea tersebut sebagai mengarut dan melampau, Teresa mencadangkan agar Ismail disingkirkan daripada kabinet kerana keputusan yang bercanggah daripada Najib. – MYNEWSHUB.CC

Cadangan Pembinaan Low Yat 2 Diumumkan

2 KOMEN

  1. bagus apa cadangan tue..org melayu boleh berniaga sama mcm org cina. kenapa perlu takut.mgkin sebab pembeli di lowyat byk org melayu???walau nmpak sedikit perkauman.tp cadangan ini lebih bagus.banyak peluang pekerjaan yang akan ada.

  2. Bila terbuka untuk orang China Dan India ramai peniaga melayu tak mampu join sebab takde suit. Elok la buka Lain beri peluang pada bumiputera yang berminat.

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori