Wednesday, December 6, 2023

Creating liberating content

Muhyiddin: Saya Tidak Akan...

Pengerusi Bersatu, Muhyiddin Yassin berkata dia tidak berhasrat kembali semula ke pangkuan Umno...

Nad Zainal Harap Percintaan...

SERING gagal dalam beberapa siri hubungan percintaannya dahulu, pelakon comel Nad Zainal kali...

Sokongan Kaum Cina Kepada...

SEREMBAN - Sokongan masyarakat Cina kepada Barisan Nasional (BN) kini semakin positif dan...

CUEPACS Sokong Kepimpinan Datuk...

KOTA KINABALU - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) hari ini...

Anggota Polis Dipenjara Sehari, Denda RM20,000

Ipoh – Seorang anggota polis dijatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM20,000 di Mahkamah Khas Rasuah Ipoh, hari ini selepas mengaku bersalah menerima rasuah sebanyak RM4,000 pada 2014.

Konstabel Mohd Azrol Azreen Abu Hasan, 27, yang bertugas di Batalion 2, Kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Kulim, Kedah, mengaku bersalah menerima secara rasuah suatu suapan iaitu wang tunai sebanyak RM4,000 daripada Lam Naing Hung, pada jam 2.40 petang di Jalan Persiaran Meru Raya 5, Meru Raya, di sini pada 31 Ogos 2014.

Suapan terbabit adalah sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap tiga warga Myanmar kerana tidak mempunyai kad Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama iaitu penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau minimun RM10,000, mengikut mana-mana lebih tinggi.


Hakim Rihaidah Rafie menjatuhkan hukuman terbabit selepas berpuas hati dengan pengakuan bersalah tertuduh serta rayuannya yang meminta meringankan hukuman kerana perlu menanggung dua isteri yang kedua-duanya sedang sarat mengandung ketika ini.

Mohd Azrol Azreen diwakili peguambela Mohamad Hafiz Jalaludin, manakala pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Afifah Yusof. – myMetro Online

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori