Friday, December 8, 2023

Creating liberating content

Pokok Petai ‘Hybrid’ Sesuai...

SERDANG - Pokok petai ‘hybrid’ hasil ‘perkahwinan’ petai biasa dan petai padi, sesuai...

Tukang Jahit Ketagih Makan...

Beijing - Seorang tukang jahit pakaian anjing di wilayah Heilongjiang mendakwa gemar memakan...

Universiti Jepun Minat Buka...

NAGOYA - Beberapa universiti Jepun berminat membuka cawangan di Malaysia dan permintaan mereka...

Dapatkan Lesen Khas Sebelum...

ALOR GAJAH - Semua syarikat atau agensi pelancongan diingatkan sekali lagi untuk mendapatkan...

Selfie Lepas Tarawih Hapus Pahala Puasa?

KUALA LUMPUR – Bayangkan senario ini. Anda sedang menunggu, atau baharu selesai mengerjakan solat sunat tarawih. Anda keluarkan telefon bimbit dan mengambil gambar sendiri ‘selfie’… atau mungkin juga ‘wefie’.

Gambar tersebut kemudian anda muat naik pula menerusi laman media sosial milik anda seperti Facebook atau Instagram – yang jelas menunjukkan anda masih lagi lengkap bertelekung, atau bersongkok.

Seorang pendakwah terkenal di negara kita dan bekas mufti kerajaan negeri Johor berpendapat, perbuatan tersebut mungkin tidak elok dan dibimbangi boleh menghapuskan pahala puasa anda sendiri.

Datuk Nooh Gadut berkata, perbuatan ‘selfie’ selepas menunaikan solat atau tarawih di masjid dan menyiarkannya di media sosial dengan niat riak dan mahu menunjuk-nunjuk, boleh menghapuskan pahala ibadah.

Pengerusi Majlis Agama Negeri Johor itu menambah, penerangan itu sudah jelas di dalam doa Iftitah yang dibaca setiap kali solat, sambil menambah, fokus ibadah ialah khusyuk dalam solat dan fokus semasa bersembahyang.

“Semasa beribadah ini, kita sewajarnya perlu meninggalkan seketika alam dunia dan bukan menunjukkan kita sudah beribadah untuk dihebohkan pula kepada seluruh dunia!


“Apa tujuan kita ke masjid? Apakah kita hendak memberitahu mahu bergambar ‘selfie’? Di situ keikhlasan beribadat sudah tidak ada,” ujar Nooh yang dipetik laman stesen berita Astro Awani.

Beliau turut menambah bahawa merakamkan ‘selfie’ selepas menunaikan beribadah turut dikhuatiri boleh membatalkan perasaan khusyuk dan keikhlasan sepanjang bulan Ramadan.

“Riak takabur menghapuskan pahala ibadah. Kita tanya diri sendiri nak solat ke atau selfie? Malu apabila dunia lihat sikap orang Islam yang berselfie dan menunjuk di laman sosial,” katanya. – Agensi/Mynewshub/HAA

Nota: Rakaman siaran Forum Perdana Ehwal Islam di TV1 menceritakan mengenai perihal selfie bersama panel antaranya Datuk Ustaz Kazim Elias.

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori