Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

VIDEO: Dewi Remaja.. Cantik...

ORANG kata kalau nak jadi ikon atau role model, seseorang itu perlulah terdiri...

Isu Rasuah: PKNS Tak...

KUALA LUMPUR - Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) akan memberi kerjasama kepada Suruhanjaya...

Kerajaan Selaras Data Kemiskinan

KUALA LUMPUR - Kerajaan kini dalam rangka untuk menyelaraskan data kemiskinan melalui Survei...

Piala AFC: JDT Kecundang...

KUALA LUMPUR - Pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT) gagal mengekalkan rentak kemenangan dalam...

KJ Cadang Penjawat Awam Gagal Bayar PTPTN Dikena Tindakan

PUTRAJAYA – Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin mencadangkan tindakan tatatertib dikenakan terhadap penjawat awam yang gagal membayar balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Beliau berkata tiada alasan bagi penjawat awam untuk tidak membayar balik pinjaman memandangkan mereka mempunyai pendapatan tetap.

“Bagi saya peminjam yang tidak membayar balik telah mengkhianati perjanjian dan menafikan hak pelajar lain untuk mendapatkan pinjaman yang sama kerana kita sedia maklum jumlah pinjaman PTPTN kini telah dikurangkan kerana ramai yang tidak membayar balik,” katanya.

Katanya Jabatan Perkhidmatan Awam perlu pertimbangkan tindakan tatatertib dikenakan kerana penjawat awam harus mendukung dasar kerajaan dan bukan mengkhianati perjanjian tersebut.


Beliau demikian kepada pemberita selepas menyertai larian amal “Reach Out Run: Run for a Cause” ketika diminta mengulas laporan akhbar hari ini bahawa lebih 33,000 penjawat awam masih gagal membayar pinjaman PTPTN.

Khairy berkata beliau faham sekiranya atas beberapa masalah seperti menghidap penyakit kronik mungkin mereka tidak mampu bayar balik, namun peluang masih diberikan untuk mereka menjadualkan semula bayaran balik.

Larian amal anjuran iM4U itu berjaya mengumpul RM200,000 yang akan diagihkan kepada empat badan amal iaitu Heart Foundation of Malaysia, Dyslexia Association of Malaysia, SVM Welfare Association dan Langkawi Animal Shelter and Sanctuary Foundation. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori