Friday, July 26, 2024

Creating liberating content

Desas-Desus DUN Sarawak Bubar...

KUCHING - Khabar angin pembubaran rasmi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak bagi membolehkan...

Agong Baharu Diketahui Esok

KUALA LUMPUR - Sembilan Raja Melayu akan bermesyuarat esok bagi memilih Yang di-Pertuan...

Jumlah Wanita Australia Sertai...

SYDNEY - AUSTRALIA . Bilangan wanita muda Australia yang menyertai kumpulan militan Negara...

Tongkat Selfie Selamatkan Nyawa...

SUDAH sedia maklum penggunaan tongkat selfie di tempat-tempat tumpuan awam seperti Disneyland, festival...

Kemungkinan Berlaku Gempa Bumi Di Kuala Lumpur Rendah

PETALING JAYA – Walaupun kemungkinan terjadi gempa bumi di Kuala Lumpur adalah rendah, namun pakar-pakar bersetuju bahawa ia tidak boleh diketepikan.

Jabatab Geologi Universiti Malaya Prof Madya Mustaffa Kamal Shuib berkata walaupun Malaysia terletak di luar Lingkaran Api Pasifik, namun terdapat satu talian di bawah Kuala Lumpur boleh diaktifkan semula disebabkan tekanan tektonik.

Mustaffa berkata gempa bumi yang berlaku apabila garis kesalahan berdetap dan berlaku getaran di pusat gempa dirasai di permukaan.

Menurut beliau, gempa bumi telah direkodkan pada garis sesar lain di Semenanjung Malaysia termasuk Bukit Tinggi, Pahang (antara 2007 dan 2009), yang berjalan hampir selari dengan garis kesalahan Kuala Lumpur.

Beliau berkata gempa Bukit Tinggi, direkodkan antara 1 dan 3.6 pada skala Richter, ia kecil namun jika berlaku gempa yang kuat di sana mampu melumpuhkan Kuala Lumpur.

Kebarangkalian seperti ini adalah tipis, kata Mustaffa, sambil menambah bahawa gempa bumi kuat di Semenanjung berlaku di Baling, Kedah yang dicatatkan pada 3.8 pada tahun 2013.

Menyokong keperluan untuk persediaan, Mustaffa berkata isu yang ditimbulkan ini bukan untuk membuatkan maysarakat berasa cemas.

“Saya mahu meningkatkan kesedaran orang ramai dan mahu pihak berkuasa menjalankan kajian tentang cara yang lebih baik untuk melindungi bangunan tinggi di Kuala Lumpur,” katanya.

Beberapa struktur di Malaysia, termasuk Jambatan kedua Pulau Pinang, dibina untuk menahan gempa bumi. Jambatan itu dilaporkan boleh menahan gegaran 7.5 pada skala Richter.


Profesor Geologi Dhaka University Dr Aftab Alam Khan berkata beliau menghormati pandangan Mustaffa dan bersetuju bahawa garis sesar tidak aktif boleh diaktifkan semula.

Tetapi beliau berkata Semenanjung Malaysia bergerak dengan perlahan, antara 11mm dan 13mm setiap tahun, ia menyebabkan tekanan seismik dari Ring bersebelahan dengan Api dan gempa bumi besar-besaran tidak mungkin berlaku.

Dr Aftab, yang merupakan rakan penyelidikan di Universiti Malaya, berkata plat India bergerak sehingga 50mm setiap tahun dan ini boleh menyebabkan gempa bumi besar-besaran di rantau Himalaya itu.

“Kajian Seismogenic pada baris kesalahan KL mesti dijalankan untuk menentukan sama ada gempa bumi boleh berlaku,” katanya.

Pegawai Jabatan Meteorologi (Gempa Bumi dan Tsunami Pusat) Malaysia Azmi Atan berkata gempa bumi tidak pernah berlaku di sini dan data mereka menunjukkan garis sesar di kebanyakan tempat di Semenanjung Malaysia adalah tidak aktif.

“Tetapi kita tidak boleh menafikan ia boleh berlaku,” katanya, sambil menambah bahawa setakat ini, Kuala Lumpur hanya merasakan gegaran dari gempa bumi besar-besaran di Sumatera, yang mempunyai garis sesar aktif.

Azmi berkata gempa bumi boleh dikesan tetapi ia tidak boleh diramal. – mStar Online

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori