Tuesday, December 5, 2023

Creating liberating content

SPAD: 6 Kes Libatkan...

SEREMBAN - Sebanyak enam kesalahan direkodkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) melibatkan kenderaan...

Kes Jong Nam Uji...

KUALA LUMPUR - Tahun 2017 menyaksikan Malaysia menjadi tumpuan dunia apabila dikejutkan dengan...

Waris Penumpang China Tidak...

Kira-kira satu dozen ahli keluarga para penumpang MH370 warganegara China berkumpul di hadapan...

ATM Siasat Kes Tiga...

KUALA LUMPUR - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedang menjalankan siasatan dalaman ke atas...

Enggan Berhenti, DAP Pecat S/U Pas P. Pinang

GEORGE TOWN – Kemelut DAP-Pas semakin meruncing apabila Setiausaha Pas Pulau Pinang yang berkhidmat sebagai Pegawai Penerangan gred S41 dalam kerajaan negeri diberhentikan kerja berkuat kuasa Jumaat lalu.

Notis bertarikh 12 Jun 2015 dari Pejabat Setiausaha Kerajaan negeri itu telah dihantar dengan tangan kepada Mohd. Fadzil Kemi yang memegang jawatan tersebut kepada Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di Komtar.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Farizan Darus yang mengesahkan notis tersebut berkata, beliau yakin notis itu telah diterima pegawai berkenaan pada tarikh sama kerana dihantar terus dengan tangan kepada penerima.

“Notis pemberhentian perkhidmatan itu berkuat kuasa 12 Jun 2015 dengan bayaran satu bulan gaji menggantikan notis selaras fasal 9, perjanjian kontrak telah dihantar kepada Mohd. Fadzil,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Habis madu sepah dibuang. Saat-saat kemesraan antara Mohd. Fadzil Kemi dengan Lim Guan Eng sambil disaksikan Mohamad Sabu. – Gambar hiasan

Ujar Farizan lagi, dalam tempoh perjanjian kontrak selama setahun yang ditandatangani pada 12 Disember tahun lepas, mana-mana pihak berkenaan boleh menghentikan kontrak tersebut tanpa memberi sebarang alasan.

Sementara itu Mohd. Fadzil ketika dihubungi bagaimanapun enggan mengulas dengan lebih lanjut mengenai tindakan pemecatan drastik tersebut sebaliknya menegaskan supaya menunggu penjelasan daripada peguam.

“Tunggu komen peguam. Tiada komen lanjut,” katanya yang juga ahli Lembaga Pengarah Zakat Pulau Pinang dan beliau turut enggan mengulas sama ada pemecatannya merupakan tindakan wajar Kerajaan DAP Pulau Pinang.


Malah Mohd. Fadzil enggan menjawab sama ada kes pemecatannya itu sudah dirujuk kepada Pas Pusat susulan arahan Ketua Menteri, Lim Guan Eng mendesak wakil- wakil Pas dalam kerajaan negeri untuk mengundur diri.

Tinggal kenangan. Mohd. Fadzil Kemi (duduk dua dari kiri) bersama Exco Kerajaan Pulau Pinang, Chong Eng (duduk tengah) dalam program DAP Bukit Mertajam. – Gambar hiasan

Pemimpin DAP itu berkata adalah tidak logik kepimpinan baharu Pas masih cuba berbelit-belit kononnya masih membincangkan usul memutuskan hubungan dengan DAP apabila ‘dilulus tanpa bahas’ ketika muktamar Pas.

Guan Eng berkata setakat ini tiga wakil Pas dalam kerajaan DAP Pulau Pinang iaitu Mohamad Sabu, Mujahid Yusof Rawa dan Ustaz Rosidi Hussain telah secara sukarela meletakkan semua jawatan mereka serta-merta.

Kemelut DAP-Pas tegang selepas Dewan Ulama Pas sebulat suara meluluskan usul tergempar untuk penamatan hubungan dengan DAP dalam Muktamar Tahunan PAS ke-61 awal bulan ini tanpa dibahaskan perwakilan.

Peliknya parti itu masih lagi meneruskan tahaluf siyasi atau kerjasama politik dalam pakatan pembangkang kerana bimbang kepentingan mereka terjejas di Pulau Pinang dan Selangor. – Agensi/Mynewshub/H.A.A

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori