Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

2 Pelajar Miskin Gembira...

SHAH ALAM - Gemuruh bercampur gembira. Itu perasaan pertama dua pelajar miskin dari...

KKM Nafi Benar Rentas...

KUALA LUMPUR - Berikut adalah penafian berita tular dalam media sosial oleh agensi...

Kerjasama Dalam Banteras Rasuah...

KUALA LUMPUR - Susulan degradasi kualiti alam sekitar pada kadar yang membimbangkan di...

PDRM Guna Dron Pantau...

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan dron untuk membuat tinjauan...

Surat “Suara Hati Guru Kafa” Dibalas Surat Pemecatan

GURU Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) Ekhsan Bukharee Badrul Hisyam, 24, yang dipecat kerana memperjuangkan kenaikan elaun guru Kafa, menyelar tindakan Kerajaan Negeri Selangor yang diterajui oleh Pakatan Rakyat itu, yang disifatkan hanya pandai berpolitik tanpa mengambil tahu penderitaan rakyat.

“Mereka sibuk meninjau lori sampah tapi masalah yang dihadapi guru Kafa langsung tidak dipeduli.

“Ini soal integriti, tunaskan manifesto yang sudah dijanjikan. Jangan pandai berpolitik sahaja,” ujar Ekhsan yang menganjurkan pertemuan dengan pihak media di pintu pagar Bangunan SUK Negeri Selangor, Shah Alam pagi tadi.

8 April lalu Ekhsan menimbulkan kekecohan apabila bertindak menyerahkan surat “Suara Hati Guru Kafa” kepada Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali dan para exco di pintu masuk lobi, semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor berlangsung.

Surat tersebut diserahkan bagi menuntut janji kerajaan negeri berhubung kenaikan elaun guru Kafa daripada RM1,300 kepada RM1,500 selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu.

Selepas insiden tersebut Ekhsan mendakwa dia mula diberikan tekanan demi tekanan bermula dengan surat tunjuk sebab daripada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) seterusnya diminta menghadiri prosiding siasatan pada 24 April.

Kemuncak tekanan diterimanya adalah arahan pemecatan kerja Ekhsan berkuatkuasa 1 Jun ini yang dimaklumkan menerusi lisan oleh pegawai Jais beserta sepucuk surat yang diterima pada 20 Mei.

“Adakah bersuara untuk membela guru-guru yang susah dan mendedahkan ketidakadilan terhadap para pendidik itu satu jenayah?

“Bagi saya penjenayah sebenar ialah pemimpin yang bersikap berdiam diri tanpa mengetahui penderitaan rakyat di bawahnya,” kata Ekhsan.


DSC04299

Bagaimanapun menurut Ekhsan, dia tidak berasa sedih dan kecewa kerana sudah dapat menjangka bakal dipecat dan dia rela berkorban demi meneruskan perjuangan guru-guru Kafa yang lain.

Ekhsan yang mempunyai Diploma Pendidikan Islam mendedahkan, para guru Kafa hanya menerima gaji bersih RM1,212 tanpa sebarang elaun lain seperti elaun makanan dan elaun perubatan.

Guru Kafa Sekolah Rendah Agama Bukit Kapar, Klang itu mengakui akan membuat rayuan jika diberi peluang namun bertegas tidak mahu mengaku salah terhadap perjuangannya itu.

– MYNEWSHUB.CC

Oleh: FARAH
Foto/Video: RIZA RAZAK 

https://www.youtube.com/watch?v=nxa-F-ubq0I&feature=youtu.be

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori