Sunday, April 14, 2024

Creating liberating content

Remaja Lemas Di Paya...

JOHOR BAHRU - Seorang remaja lelaki berumur 16 tahun ditemukan lemas di kawasan...

JPAM T’ganu Latih 3,000...

KUALA NERUS - Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Terengganu kini giat melatih kira-kira...

Sempat Pegang Tangan Isteri...

IA merupakan detik-detik yang memilukan bagi pasangan ini yang saling berpegangan tangan ketika dirawat...

Penerima Dana Untuk Biayai...

TUMPAT - Polis telah mengenal pasti rakyat Malaysia yang menerima sebanyak RM110,300, yang dimasukkan ke...

1MDB: Kerajaan Serius Cari Kebenaran – Paul Low

SERDANG – Proses pengauditan dilaksanakan Ketua Audit Negara terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bertujuan mencari kebenaran, bukan suatu ‘cara klasik untuk menghentikan komen’, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low Seng Kuan hari ini.

Beliau berkata Jabatan Audit Negara mula melakukan pengauditan setelah diarah berbuat demikian oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi membuat pengesahan terhadap akaun 1MDB secara bebas.

“Kerajaan serius untuk mencari kebenaran. Ketua Audit Negara diminta melakukan pengauditan bukan saja terhadap akaun, tetapi apa juga yang diperlukan untuk mencari kebenaran, khususnya mengenai perkara yang menimbulkan kebimbangan orang ramai.

“Ada orang mendakwa ini suatu cara klasik untuk menghentikan komen orang ramai, tetapi itu tidak benar. Dapatan Ketua Audit Negara akan dibentang kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), yang bersifat dwipihak, telus dan terbuka,” katanya selepas melancarkan Sistem Pengurusan Susulan Audit di sini hari ini.

Pada 4 Mac, Najib mengarahkan Ketua Audit Negara membuat pengesahan terhadap akaun 1MDB dan berkata sekiranya terbukti terdapat sebarang salah laku, tindakan undang-undang akan diambil tanpa pengecualian.

Pada 9 Mac, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata sebuah pasukan petugas khas dianggotai wakil daripada Jabatan Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dibentuk bagi menyiasat aduan mengenai kedudukan dana 1MDB.


Low berkata audit oleh Ketua Audit Negara dan pasukan petugas khas itu dilakukan secara serentak dan bebas.

“Perlu dijelaskan bahawa mereka tidak menerima arahan atau campur tangan daripada sesiapa. Saya boleh beri jaminan kepada anda bahawa ia berjalan secara bebas bagi menentukan sama ada dakwaan yang dibuat itu adalah benar kerana orang ramai ingin tahu mengenainya (kebenaran).

“Laporan Ketua Audit Negara akan didedahkan kepada umum,” katanya.

1MDB, yang ditubuhkan pada 2009, menjadi fokus media dan orang ramai setelah timbul dakwaan berlaku salah urus kewangan. – BERNAMA

https://www.youtube.com/watch?v=1UG1UbfF72k

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori