10 tahun sudah berlalu sejak bencana Tsunami menyerang Acheh, Thailand, Sri Lanka dan Malaysia yang turut menjadi mangsa ombak ganas tersebut.
Dalam malapetaka paling dashyat dalam sejarah dunia itu, Acheh paling teruk terjejas dengan kebanyakan 227,898 mangsa korban merupakan penduduk Acheh.
Momen emosional ini paling dirasai wartawan saluran berita BBC, Andrew Harding yang telah pergi semula melawat Acheh selepas sedekad insiden itu berlaku.
Dan yang paling meninggalkan kesan buat dirinya pastinya ketika menemui semula seorang mangsa yang terselamat iaitu Mawardah Priyanka yang ketika itu baru sahaja berusia 11 tahun.
Mawardah dan kakaknya, Mutiyah bernasib baik terselamat tetapi mereka menjadi anak yatim piatu apabila kedua ibu bapa terkorban dalam insiden tersebut.
Dan kini berusia 21 tahun, Mawardah bertemu semula dengan wartawan yang suatu ketika dahulu membuat liputan mengenai bencana yang menimpa kawasan kejiranannya.
Memang mengharukan dan tsunami pastinya menyimpan kenangan tersendiri yang pastinya tidak akan pernah luput dalam minda Mawardah dan Andrew sampai bila-bila pun. – MYNEWSHUB.CC
https://www.youtube.com/watch?v=u3TL-21oVvs
Oleh:  JULIANA JOHARÂÂ


