Tuesday, February 27, 2024

Creating liberating content

Putus Kerjasama Dengan DAP...

KUALA LUMPUR - Keputusan PAS memutuskan kerjasama DAP adalah berdasarkan hukum syarak, kata...

Isa Minta Anggota UMNO...

PORT DICKSON - Anggota Parlimen Jempol Tan Sri Mohd Isa Samad meminta anggota UMNO menerima secara terbuka dan memberi sokongan penuh...

Lelaki Dipotong Kepala Untuk...

India - Seorang lelaki warga emas berusia 55 tahun telah dibunuh dengan kepalanya...

Bersih 4.0: 12 Ditahan...

MELAKA - Polis Melaka menahan seramai 12 orang di negeri ini kerana didapati...

RM1.35 Bilion Untuk Infrastruktur Luar Bandar Sarawak

KUCHING – Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) memperuntukkan RM1.35 bilion tahun depan untuk meningkatkan lagi liputan infrastruktur asas di kawasan luar bandar Sarawak, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri Tan Sri Alfred Jabu Numpang.

Katanya sebahagian besar daripada peruntukan ini iaitu RM738.2 juta akan digunakan bagi projek jalan luar bandar, diikuti bekalan elektrik luar bandar (RM416.6 juta), bekalan air luar bandar (RM117.4 juta), program bantuan rumah (RM50 juta) dan jalan perhubungan desa (RM32.5 juta).

KKLW turut memperuntukkan RM126.4 juta pada tahun 2015 kepada Sarawak untuk pelaksanaan pelbagai projek melalui agensi KKLW bertujuan merancakkan lagi pembangunan luar bandar di negeri ini, katanya semasa menggulung perbahasan bagi kementeriannya pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini Rabu.

Menurutnya setakat 31 Okt tahun ini, jalan luar bandar sepanjang 268.9km di bawah inisiatif Bidang Keberhasilan Utama Negara dengan kos RM173.3 juta telah siap dibina atau dinaik taraf berbanding sasaran tahunan sepanjang 107.7km.

Beliau berkata dalam tempoh sama, sejumlah 1,653 unit rumah telah siap dibina dan dibaik pulih berbanding sasaran tahunan iaitu 2,496 unit di bawah program bantuan rumah dengan kos berjumlah RM34.1 juta. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori