Tuesday, December 5, 2023

Creating liberating content

MOF Kaji Benarkan Rokok...

KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan (MOF) sedang memperincikan cadangan bagi membolehkan proses pengilangan...

Hafiz Mahamad Dituduh Lebih...

ANDA pasti mengingati kisah sang jejaka Hafiz Mahamad yang beraksi romantis menyewa sebuah...

Tren LRV Jalani Ujian...

KUALA LUMPUR - Tren enam gerabak pertama kenderaan rel ringan (LRV) Prasarana Malaysia...

Jangan Tuduh Ulama Pemecah...

KUALA LUMPUR - Nabi Muhammad S.A.W pun pernah dituduh sebagai pemecah belah sewaktu...

Punca Gangguan Elektrik Di Sabah Dikenal Pasti

KUALA LUMPUR – Kadar jidar simpanan yang tipis bagi memenuhi keperluan semasa waktu puncak dan kecurian elektrik dikenal pasti sebagai antara punca utama masalah gangguan bekalan yang kerap berlaku di Sabah, Persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili berkata jaringan penghantaran dan pengagihan elektrik yang masih belum kukuh juga menyebabkan lucutan beban terpaksa dilakukan pada masa-masa tertentu.

“Selain itu, kementerian mendapati bahawa pada separuh tahun 2014, komponen penjanaan merupakan penyumbang terbesar kepada gangguan bekalan elektrik di Sabah.

“Kekurangan kapasiti penjanaan dan henti tugas tidak berjadual yang terpaksa dilakukan oleh stesen-stesen jana kuasa sama ada milik persendirian atau SESB (Sabah Electricity Sdn Bhd) terpaksa dilakukan dan seterusnya menyebabkan gangguan bekalan,” katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Dr Marcus Mojigoh (BN-Putatan) yang ingin tahu punca masalah gangguan elektrik di Sabah serta pelan jangka panjang dan pendek kerajaan untuk mengatasinya.


Ongkili berkata antara langkah yang telah diambil ialah pembinaan Stesen Janakuasa Kimanis Power melibatkan tiga unit jana kuasa serta stesen Janakuasa Cash Horse, yang menyumbang kepada peningkatan bekalan.

Selain itu, kerajaan juga sedang merancang beberapa projek penjanaan kuasa lain termasuk di Sandakan, Tawau dan Lahad Datu pada 2016 hingga 2018.

Dalam pada itu, Ongkili berkata kementerian juga telah menambah sistem perlindungan kilat bagi memperkukuh sistem penghantaran dan pengagihan elektrik yang terdedah kepada gangguan cuaca. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori