Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

Chacha Maembong Akui Serius...

PELAKON yang semakin meningkat naik namanya, Chacha Maembong mengakui menjalinkan hubungan cinta dengan...

UniMAP Kini Dalam Kelompok...

ALMATY, Kazakhstan - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kini berada dalam kelompok 300 universiti...

Saidatina Fatimah: Aurat &...

FATIMAH binti Muhammad, puteri Rasulullah. Wanita yang sangat menjaga auratnya bahkan sehingga wafat. Ayahandanya, Rasulullah...

RM48 Juta Wang Bapa...

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan wang lebih RM48...

Mufti Perlu Keluarkan Fatwa Status MH370

KUALA LUMPUR – Seorang anggota Parlimen dari pembangkang meminta mufti dan pihak berwajib mengeluarkan fatwa bagi menjelaskan kekeliruan dialami waris penumpang dan kru pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 yang masih hilang sehingga kini.

Abdullah Sani Abdul Hamid (PKR-Kuala Langat) berkata inisiatif tersebut (fatwa) perlu diambil untuk mencari penyelesaian dan tidak timbul lagi kekeliruan dari segi harta, wasiat, insurans dan sebagainya berkaitan anggota keluarga mereka kelak.

“Ramai datang kepada saya dan tanya apakah jalan penyelesaian untuk kekeliruan ini dan sampai bila ia perlu berterusan.

“Oleh itu, mana-mana kementerian atau mufti perlu dipanggil dan selesaikan masalah tersebut. Malah saya dimaklumkan dari MAS, bahawa status MH370 akan diisytiharkan menjelang hujung tahun ini.

“Jadi kita kena buat persiapan untuk waris anggota keluarga pesawat tersebut,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 di Dewan Rakyat hari ini.

Pesawat MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, hilang daripada skrin radar, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam 8 Mac.

Usaha mencari masih dijalankan di selatan Lautan Hindi. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • MH370

Kategori

Leave a Reply