GEORGE TOWN – Sebanyak 55 warga Myanmar berjaya diselamatkan daripada sindiket pemerdagangan orang di sebuah rumah di Sungai Ara dekat sini semalam.
Sehubungan itu lima anggota sindiket termasuk seorang wanita yang terdiri daripada warga Myanmar sendiri turut ditahan di rumah berkenaan.
Timbalan Ketua Polis Daerah Barat Daya, DSP Salawati Saad berkata mereka yang diselamatkan itu terdiri daripada 50 lelaki dan lima wanita berusia antara 20 dan 40 tahun.
“Kesemua mangsa dibawa masuk ke negara ini menerusi jalan darat,” katanya ketika dihubungi.
Beliau berkata siasatan awal mendapati rumah teres dua tingkat yang disewa sebanyak RM1,500 sebulan itu dijadikan markas operasi sindiket terbabit dengan kesemua mangsa ditempatkan di situ sejak bulan lepas, sebelum dijual kepada majikan atau pihak tertentu.
Salawati berkata kesemua mangsa berada dalam keadaan lemah dan mereka mendakwa hanya diberi makan sekali sehari serta turut dipukul.
Mereka juga mendakwa dikenakan bayaran sebelum dibawa masuk ke negara ini dan ditawarkan pekerjaan, katanya.
Beliau berkata beberapa lagi anggota sindiket serta dalangnya sedang dikesan. – BERNAMA