• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, September 27, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

4,000 Karton Rokok Seludup Dirampas

oleh Ahmad Albab
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUANTAN – Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah 3 berjaya mematahkan kegiatan penyeludupan dan pengedaran rokok seludup hasil serbuan ke atas sebuah banglo kosong di satu kawasan terpencil di tepi ladang sawit Kampung Simpang Sepayang, Kuala Rompin, petang kelmarin.

Hasil serbuan kira-kira jam 2.30 petang itu, polis menemui dan merampas 4,000 karton rokok pelbagai jenis dipercayai rokok seludup yang dianggarkan bernilai RM500,000 termasuk cukai.

Komander PPM Wilayah 3, Asisten Komisioner Azmi Ibrahim berkata, dalam serbuan itu, pihaknya gagal mengesan suspek terlibat dan tiada tangkapan dilakukan.

Menurutnya, hasil intipan anggota dan pegawainya diketuai Pemangku Asisten Superintendan Ahmad Sobri Sudin, mereka berjaya mengesan rumah terbabit yang pada mulanya disangka berpenghuni.

“Hasil pemeriksaan ke atas rumah yang dipercayai disewa anggota sindiket itu, polis menemui kotak berisi rokok seludup dalam bilik dan ruang tamu.

“Hasil pemeriksaan lanjut di sekitar kawasan itu, kita turut menjumpai sejumlah rokok dalam sebuah rumah tidak bernombor berhampiran rumah pertama,” katanya dalam sidang medianya di sini, semalam.

Azmi berkata, pihaknya mengambil masa kira-kira setengah jam membuat intipan bagi mengesan suspek, bagaimanapun tiada individu muncul di kawasan itu.

“Kita percayai suspek lebih seorang dan warga tempatan di mana mereka dipercayai agen atau penjaga stor tersebut.

“Bagaimana pun mereka mungkin berjaya melarikan diri selepas menyedari rumah itu berjaya dikesan pihak kami lebih awal,” katanya.

Menurutnya, beliau tidak menolak kemungkinan suspek menyewa rumah tersebut dan diubah suai untuk dijadikan stor transit bagi menyimpan rokok terbabit memandangkan kedudukannya yang terpencil dan jauh dari penduduk.

“Semua rokok terbabit dirampas dan di bawa ke markas PPM Kuantan sebelum dirujuk kepada pihak kastam untuk tindakan selanjutnya.

“Kita masih menjalankan siasatan bagai mengesan anggota sindiket terlibat termasuk punca atau laluan rokok itu dibawa masuk sama ada melalui jalan laut atau darat,” katanya.

Azmi berkata, berdasarkan kepada risikan pihaknya, bekalan rokok tersebut dipercayai untuk edaran kepada peruncit di negeri-negeri Pantai Timur.

“Kita percaya sindiket ini beroperasi lebih enam bulan lalu dan sering berpindah dari satu kawasan ke satu kawasan lain bagi mengelak dihidu pihak berkuasa,” katanya.

Beliau berkata, rampasan petang kelmarin itu adalah yang terbesar bagi PPM Wilayah 3 melibatkan rokok seludup dan yang kesembilan untuk tahun ini. – Sinar Harian Online

Tags: polisRokok
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Insya-Allah 90% Anggota Tentera, Polis Sokong BN Seperti PRN Johor – Asyraf Wajdi

Insya-Allah 90% Anggota Tentera, Polis Sokong BN Seperti PRN Johor – Asyraf Wajdi

28/07/2026
0

SEREMBAN – Setiausaha Agung UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki mengucapkan selamat mengundi kepada semua anggota keselamatan yang menunaikan tanggungjawab...

Undilah Dengan Hati Nurani, Onn Hafiz Mohon Sokongan Anggota Keselamatan Pada 7 Julai

Undilah Dengan Hati Nurani, Onn Hafiz Mohon Sokongan Anggota Keselamatan Pada 7 Julai

05/07/2026
0

JOHOR BAHRU - Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi memohon kepada anggota tentera, polis dan seluruh warga pasukan keselamatan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd