Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Kisah Ngeri Hidup Dengan...

SIAPAKAH antara anda semua ada pengalaman memiliki jiran yang membuatkan hidup anda umpama...

Piala Dunia 2018: Kane...

VALETTA - Harry Kane meledak dua gol untuk membantu skuad England kendalian Gareth...

Malaysia Perlu Lebih Ramai...

KUALA LUMPUR - Malaysia memerlukan lebih ramai inovator dan usahawan untuk memacu pertumbuhan...

Calon BN Dinilai Rapi...

KUALA LUMPUR — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata calon BN...

Tak Mustahil Malaysia Ditadbir PM Wanita – Tun M

Mengambil kira dominasi dan keterhadapan golongan wanita pada masa kini, maka tidak mustahil andai suatu hari nanti Malaysia akan memiliki perdana menteri wanita.

Ujar figura yang dikenali sebaga bapa pemodenan Malaysia itu, perlembagaan Malaysia juga tidak menghalang negara diterajui dari golongan hawa selagi ia mendapat sokongan majoriti rakyat.

Tiada dalam perlembagaan yang menghalang seorang wanita daripada menjadi perdana menteri,” kata Tun Mahathir Momahad dalam satu program, ‘The Women Extraordinaire Forum 2014’.

Sekiranya wanita tersebut mendapat sokongan majoriti daripada rakyat ataupun majoriti, tidak menjadi satu halangan.”

Tun Mahathir menyifatkan situasi kini sudah berubah kerana golongan wanita telah mengalami anjakan. Hari ini, golongan tersebut sudah berada dalam peringkat pengurusan dan berpendidikan lebih tinggi daripada lelaki.

Sekarang, kita lihat lebih ramai wanita dalam pengurusan, setiap kementerian ada wanita. Malah, lebih jelas lagi, lebih banyak wanita berbanding lelaki di universiti.”


Dalam sesuatu universiti, kadang-kadang ada 70 wanita dan hanya 30 lelaki, ini menunjukkan dengan jelas wanita memainkan peranan lebih penting daripada lelaki. Lelaki sekarang kurang berpendidikan berbanding wanita.”

Tambahnya lagi, wanita lebih berintegriti daripada lelaki. Justeru, tugas yang perlu berhadapan dengan unsur rasuah perlu diberi kepada wanita. – MYNEWSHUB.CC

Oleh : IZZAT MOHD ANUAR

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori