Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Jualan Julai Proton Cecah...

KUALA LUMPUR - Proton telah menjual sebanyak 8,102 kereta pada Julai 2018, naik...

Mourinho Dipulaukan, Konflik Dengan...

JOSE Mourinho dikhabarkan 'dipulaukan' di Old Trafford selepas mempunyai konflik dengan lebih ramai...

Isu Boikot Peniaga Cina,...

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) akan merakam keterangan daripada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani...

Lawak Mkini Dotcom Cabar...

ALAHAI... Sepatutnya semua pihak bergembira apabila Akta Antiberita Tidak Benar diwartakan dalam usaha...

HSB Persiap Petugas Untuk Urus Pesakit Virus Ebola

ALOR SETAR – Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini mempersiapkan dan memperkemaskan kakitangannya dalam menghadapi sebarang kemungkinan bagi menguruskan pesakit virus Ebola.

Untuk itu, latihan simulasi penghantaran pesakit Ebola dari HSB ke Hospital Sungai Buluh diadakan hari ini bagi mempraktikkan dan menguji carta aliran yang dirancang sebelum ini dalam menguruskan pesakit virus tersebut.

Pengarah HSB Datuk Dr Juita Ghazalie berkata sekiranya terdapat kelemahan pihaknya akan memperbaiki kelemahan tersebut bagi memastikan semua kakitangannya bersiap sedia dan tahu bentuk tindakan yang perlu dilakukan sekiranya kes seperti itu berlaku.

“Melalui simulasi ini kita mahu lihat kelancaran bilik operasi berfungsi dan pengurusan pihaknya dalam membawa pesakit dijangkiti virus Ebola dengan baik dan tidak berlaku jangkitan virus tersebut kepada petugas hospital.

“Petugas perlu tahu tugasan masing-masing yang turut melibatkan Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan kawalan keselamatan hospital,” katanya ketika ditemui pada Latihan Simulasi Penghantaran Pesakit Virus Ebola di sini.

Dr Juita berkata pihaknya juga akan melakukan latihan sama pada 4 Nov depan bagi memperkemaskan pengurusan petugas hospital itu dalam menguruskan pesakit dari Hospital Sungai Buluh ke wad khas di HSB.


“Kita perlu sediakan petugas hospital dengan cukup dan kita perlu teliti dalam melakukan sesuatu kerja dan pastikan ia betul seperti pemakaian pakaian perlindungan,” katanya.

Katanya latihan hari ini melihatkan lebih 50 petugas HSB dan lima petugas Hospital Sungai Buluh bagi menjayakan latihan tersbut.

Beliau berkata situasi latihan itu melibatkan seorang “pesakit” warga Nigeria berusia 40 tahun yang disyaki positif virus Ebola dan ditempatkan di wad khas di HSB.

Katanya sebuah helikopter milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia di Subang bertolak dari Hospital Sungai Buluh pada pukul 8.50 pagi tadi dan sampai di HSB pada pukul 10.45 pagi serta berlepas semula ke HSG pada pukul 1.04 tengah hari dengan membawa pesakit Ebola. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Ebola

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori