Saturday, May 18, 2024

Creating liberating content

Terlupa Tarik Brek Tangan,...

MELAKA: Hasrat seorang warga Bangladesh untuk berehat di pantai berakhir dengan 'mimpi buruk'...

Acara Larian, Kayuhan Buka...

PUTRAJAYA - Mengambil kesempatan cuti hari minggu, kira-kira 4,000 peserta berkumpul di Pusat...

Warga Filipina Dipenjara 6...

KOTA KINABALU - Seorang lelaki warga Filipina dijatuhi hukuman penjara enam bulan dan...

Sebutan Semula Kes Lelaki...

JOHOR BAHRU – Mahkamah Majistret di sini menetapkan tarikh 19 September depan sebagai...

Hospital Shah Alam Beroperasi Pertengahan Tahun Depan

SHAH ALAM – Hospital Shah Alam dijangka beroperasi pertengahan tahun depan dengan proses pentauliahan peralatan dan kelengkapan perubatan kini giat dijalankan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata 2,300 bilik di kompleks bernilai RM410 juta itu memerlukan pemeriksaan teliti termasuk proses percubaan peralatan bagi memastikan ia berfungsi dengan baik.

“Sekarang adalah proses penerimaan dan pentauliahan peralatan yang semuanya perlu diperiksa dengan teliti. Kita harap ia dapat disiapkan dalam tempoh lima bulan akan datang.

“Jabatan yang terlibat dengan pembinaan bangunan akan memohon kepada Majlis Bandaraya Shah Alam untuk mendapat Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) bagi kompleks hospital ini,” katanya kepada pemberita selepas meninjau projek itu di sini hari ini.

Menurut Subramaniam, hospital yang sepatutnya mula beroperasi pada 2011 itu gagal disiapkan mengikut jadual, menjurus kepada kontraktor baharu dilantik pada tahun sama untuk menyiapkannya.


Subramaniam berkata hampir 94 peratus kompleks itu telah siap dan sedang dalam proses akhir memperindah serta mempersiap segala kelengkapan hospital sebelum dibuka kepada umum.

Dalam pada itu, beliau berkata sistem kawalan aset sama ada bangunan atau kelengkapan hospital perlu diperkemas.

Katanya, ini kerana aset-aset yang dimiliki kerajaan terutama di hospital mempunyai nilai yang tinggi.

“Kerajaan perlu beri penekanan untuk wujudkan sistem kawalan terperinci dengan perkembangan teknologi canggih masa kini kerana sekarang kita masih lagi menggunakan sistem yang agak ketinggalan zaman,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori