Tuesday, February 27, 2024

Creating liberating content

Apple Inc Diarah Bayar...

NEW YORK - Apple Inc dikehendaki membayar VirnetX Holding Corp lebih AS$625 juta...

Bekas Sekolah Gandhi Ditutup...

RAJKOT (Gujarat, India) - Sekolah Tinggi Alfred yang berusia 164 tahun, tempat tokoh...

[RASMI] PN Takluk 1...

PETALING JAYA : Perikatan Nasional (PN) berjaya merangkul satu kerusi di Sarawak apabila...

Ramli Mahu Berkhidmat Kepada...

“KEUTAMAAN saya ketika ini adalah memberikan perkhidmatan kepada semua warga Cameron Highlands,” kata...

Harga Mahal: Jangka Permintaan Lembu Kurang

KUALA TERENGGANU – Persatuan Ternak Terengganu (PTT) menjangka permintaan lembu tempatan untuk ibadah korban sempena Aidiladha di negeri ini tahun ini berkurangan berikutan harga ternakan itu yang tinggi berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Pengerusi PTT Hamid Salleh berkata, perkembangan itu berikutan harga lembu meningkat antara RM4,000 hingga RM5,000 seekor bergantung kepada saiz berbanding RM2,000 hingga RM3,000 seekor tahun-tahun sebelumnya.

“Kita jangka tahun ini orang buat korban berkurangan sebabnya rata-rata orang ramai yang kami temui mengeluh kerana tidak mampu untuk membeli kerana harga lembu tempatan mahal,” katanya kepada Bernama ketika diminta mengulas mengenai harga lembu tempatan untuk ibadah korban yang mahal pada masa kini.

Menurut Hamid, masalah bekalan ternakan di negeri ini pada masa ini tidak berbangkit memandangkan ramai penternak membawa masuk lembu import dari Thailand dan Myanmar.

Beliau berkata, pihaknya sedia membantu sekiranya orang ramai memerlukan lembu untuk membuat korban sempena Hari Raya Aidiladha ini.


Sementara itu, seorang pembekal lembu dari Kuala Terengganu, Wan Musa Wan Abdul Mutalib berkata kadar permintaan lembu yang diterima daripada umat Islam di negeri ini pada kali ini dilihat merosot teruk berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Beliau yang juga anggota jawatankuasa PTT berkata beliau cuma dapat menjual antara 40 hingga 60 ekor sahaja berbanding 100 ekor tahun lepas.

“Bila bekalan lembu saya dapat harganya sudah tinggi, maka saya terpaksa jual dengan harga tinggi, jadi orang korban tidak banyak,” katanya. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Lembu

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori