Friday, February 23, 2024

Creating liberating content

Murid Tahun 6 Hilang...

PETALING JAYA – Segelintir murid tahun enam dikatakan semakin hilang minat untuk belajar...

Pengusaha Dobi Mohon Maaf...

PUTRAJAYA - Tindakan seorang pengusaha kedai perkhidmatan cuci pakaian di Muar, Johor memohon...

Pelajar Malaysia Di Perancis...

KUALA LUMPUR - Seorang pelajar Malaysia di Perancis, Affiah Ariffin Hew, meninggal dunia...

Angin Kencang Dan Laut...

KUALA LUMPUR - Angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 50 hingga 60 kilometer...

Akta Akan Dirangka Kekang Jualan Gam Secara Terbuka

Akibat peningkatan penagihan bahan terlarang termasuk gam dalam kalangan pelajar mahupun remaja, kerajaan akan merangka undang-undang khas bagi mengekang penjualannya secara sewenangnya.

Menurut laporan Berita Harian, akta yang bakal digubal ini akan memerlukan pengguna untuk mendaftar sebelum dapat membeli gam dan peniaga akan dilarang untuk menjualnya kepada kanak-kanak.

Selain itu, kerajaan juga berhasrat untuk mengeluarkan lesen khas kepada peniaga bagi memiliki gam untuk jualan dan kegagalan mereka mematuhi undang-undang ini akan mengakibatkan lesen mereka ditarik dan akan didenda.

DSC_2414

Memetik sumber BH, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, undang-undang ini relevan bagi menangani kes hidu gam yang semakin kritikal terutamanya pada golongan pelajar.


“Pada masa ini, kita tidak mempunyai akta khusus yang membolehkan penagih gam ditahan kerana bahan itu bukan termasuk dalam definisi dadah. Gam adalah bahan pelarut untuk kegunaan harian, namun ia disalahgunakan,” kata beliau.

Tambahnya, apabila Parlimen meluluskan undang-undang ini, penguatkuasa berhak untuk menahan, merawat dan memulihkan penagih gam. – MYNEWSHUB

Oleh : IZZAT MOHD ANUAR

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori