Sunday, April 21, 2024

Creating liberating content

Taliban Pakistan Isytihar Gencatan...

KABUL: Taliban Pakistan mengisytiharkan gencatan senjata dengan Islamabad, tanpa penetapan tempoh tertentu, sejajar...

Vaksin Untuk Remaja Di...

KUALA LUMPUR - Suntikan vaksin Covid-19 kepada remaja di Labuan dan Lembah Klang...

Prosiding Suruhanjaya Siasatan BNM...

PUTRAJAYA - Prosiding Suruhanjaya Siasatan untuk Menyiasat Kes Kerugian Akibat Urus Niaga Mata...

Gempa Bumi Kuat Landa...

KUALA LUMPUR - Gempa bumi kuat berukuran 6.4 pada skala Richter berlaku di...

Produksi Ambil Kesempatan Bayar Hamid Gurkha Harga Ciput

PETALING JAYA – Pelakon veteran Hamid Gurkha tidak pernah berkecil hati terhadap mana-mana syarikat produksi yang memberikannya bayaran tidak setimpal dengan hasil kerja lakonan yang dilakukan.

Hamid atau nama sebenarnya Abdul Hamid Abdul Rahman, 82, berkata, perasaan kecil hati itu tidak boleh dibawa kemana-mana kerana dia tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian apatah lagi kebanyakan pelakon veteran sepertinya semakin kurang diperlukan.

“Dalam industri seni tempatan kita ini, memang betul, pelakon-pelakon veteran macam saya dipinggirkan. Tetapi nak kata disingkirkan pun tidak. Mungkin watak orang tua sudah kurang dalam sesebuah skrip.

“Saya pun tak adalah nak letak harga sangat. Cuma apabila kita tak menetapkan harga, pihak produksi ambil kesempatan memberi bayaran yang ciput saja.

“Tetapi saya tidak pernah berkecil hati dan anggap mungkin itu saja rezeki yang ada. Nak buat macam mana, mereka (produksi) lebih berkuasa,” katanya kepada mStar Online.


Sementara itu, ditanya pula tentang Anugerah Khas Juri yang diterimanya bersama Datuk Jamali Shadat pada Anugerah Lawak Warna 2014 yang berlangsung di Teater Selangor Shah Alam Sabtu lalu, Hamid tidak menyangka dia bersama rakannya itu menerima anugerah tersebut.

Dia bersyukur kerana masih sempat merasai kegembiraan naik ke pentas mengambil trofi sebelum meninggal dunia memadangkan dia belum pernah menerima sebarang anugerah setakat ini.

“Siapa yang tak seronok, tambahan pula ini adalah anugerah pertama sepanjang karier saya.

“Dulu-dulu ada la terfikir, kenapa saya tak pernah dianugerahkan apa-apa? Tetapi tak sangka pula anugerah itu diterima ketika usia saya sudah di hujung-hujung usia,” ujarnya. – mStar Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori