Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (PIKOM) mencadangkan kepada kerajaan agar mengecualikan produk ICT daripada Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Dalam senarai hasratnya bagi Bajet 2015 kepada Kementerian Kewangan, persatuan itu juga mengemukakan cadangan pengurangan cukai pendapatan individu dan cukai korporat antara satu hingga dua mata peratusan untuk meringankan kesan GST, kata Pengerusinya Cheah Kok Hoong.

“Kami mencadangkan supaya dikekalkan keadaan sedia ada, iaitu tidak mengenakan GST ke atas peralatan seperti telefon pintar, peranti atau perisian,” katanya pada sidang akhbar sempena Sidang Kemuncak keenam Kepemimpinan Pikom.

Sekiranya produk berkenaan dikenakan GST sebanyak enam peratus, yang akan berkuat kuasa pada 1 April, 2015, Pikom menjangka satu pusingan kenaikan harga akan berlaku dalam masa enam bulan pertama sebelum berkurangan dalam jangka panjang.

Pikom juga mencadangkan agar dikurangkan cukai korporat dan individu sebanyak satu hingga dua mata peratusan bagi menangani kenaikan kos sara hidup yang dijangkakan dan menjalankan perniagaan selepas pelaksanaan GST.

Hasil tinjauan Pikom yang diumumkan pada April, menyatakan bahawa daripada lebih 1,000 syarikat ditinjau, 75 peratus daripadanya menerima sistem percukaian baharu GST sebagai satu bentuk cukai tidak langsung yang lebih baik berbanding model Cukai Jualan dan Perkhidmatan semasa.

Bagaimanapun, tinjauan itu menunjukkan kurang daripada 50 peratus sudah bersedia melaksanakan sistem itu daripada perspektif tenaga kerja, sistem IT dan proses berniaga. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...