Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Nenek-Nenek Jepun Jadi Muda...

TOKYO - Usia semakin tua dan tenaga pun berkurangan, namun itu bukan penghalang...

PRK Sg Kandis: 51,217...

SHAH ALAM - Seramai 51,217 pengundi bakal menunaikan tanggungjawab memilih pada Pilihan Raya...

Had Umur ADUN Masih...

PUTRAJAYA - Kelayakan ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Malaysia masih kekal pada...

Masyarakat Siam Digesa Tak...

PENDANG - Masyarakat Siam di Kedah diingatkan agar terus menyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN) kerana parti itu telah...

Dyana Tidak Hairan Taktik Kotor Dalam Politik

PETALING JAYA – Sebagai wanita yang baru berjinak-jinak dalam arena politik tanah air, bukanlah satu perkara yang mudah namun Dyana Sofya banyak belajar daripada pengalaman yang dilaluinya.

Bintang harapan DAP berusia 27 tahun ini sudah semakin bijak memberi ulasan kepada pihak media berkenaan isu semasa.

Ternyata wanita muda ini mempunyai kumpulan penyokongnya tersendiri dan media juga turut menyukai beliau kerana sikapnya yang ramah dan merendah diri.

Setiausaha politik Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang ini ketika menjadi calon bagi kerusi Parlimen Teluk Intan, Mei lalu menjadi sasaran utama pihak tidak bertanggungjawab yang sanggup menggunakan taktik kotor ketika kempen pilihan raya dengan mengaitkan gambar beliau dengan gambar bogel artis Filipina.

Bagaimanapun wanita muda ini terpaksa akur apabila dia tewas kepada tokoh veteran Gerakan, Datuk Mah Siew Keong dengan majoriti tipis.

Malah, bagi Dyana dia sudah terlebih awal bersedia untuk menghadapinya apabila dia bertekad untuk menghantar dalam borang permohonan menyertai DAP tidak lama dahulu.

“Ketika saya menyertai DAP pada awal 2012 sebelum sambutan Tahun Baru Cina saya sudah pun mendapat kritikan. Mereka panggil saya ‘penghkianat bangsa’, tidak bersyukur…

“Apabila saya menjadi setiausaha politik kepada Lim Kit Siang, perkara yang sama berlaku dan saya tahu sekiranya saya menjadi calon perkara yang sama akan berlaku dan kritikan yang diterima sudah pasti lebih hebat daripada apa yang saya hadapi sebelum ini, jadi saya sudah bersiap sedia untuk menghadapinya.”

Sebaik sahaja nama Dyana diumumkan sebagai calon, perang populariti mula berlaku. Nyata wanita muda ini hadir dengan pakej lengkap, dia cantik, muda, pintar dan orang ramai ingin tahu dengan lebih lanjut mengenai dirinya.

Ramai yang kagum, namun ada pihak yang sengaja mengambil kesempatan untuk melumpuhkan populariti yang dikecapi oleh wanita muda ini.

Beberapa hari sebelum kempen pilihan raya bermula, sudah wujud kempen yang cuba menjatuhkan Dyana di internet.


Pertama, gambar seorang wanita memakai bikini muncul, gambar tersebut disebarkan kononnya wanita tersebut ialah Dyana. Bagaiamapun, selepas diteliti imej tersebut sebenarnya ialah seorang pelakon wanita Filipina.

Dalam satu lagi percubaan untuk membunuh populariti tokoh politik muda ini, gambar Dyana bersama dengan tiga ekor anak kucing Calico telah ‘disunting’ dengan imej yang memaparkan dia memegang anak anjing.

“Kali pertama saya menjadi sasaran, beberapa hari sebelum nama saya diumumkan sebagai calon, ketika itu saya berada di Johor seorang diri.

“Ada individu, saya tidak tahu siapa telah mewujudkan akaun Twitter yang menawarkan khidmat seks dan menyertakan nombor telefon saya dalam iklan tersebut!,” katanya.

“Selepas itu, saya menerima ratusan mesej di aplikasi Whatsapp dan gambar lucah yang saya tak ingin lihat. Bukan itu sahaja, pada pukul 3 pagi pun saya menerima panggilan telefon dan mesej. Namun saya tidak langsung menangis. Selama hampir dua minggu perkara itu berlaku, saya hanya ketawa sahaja,” katanya.

Sokongan padu dan sentiasa berfikiran positif membantu dirinya untuk kekal tenang dalam menghadapi pelbagai tuduhan negatif yang dilemparkan pihak media kepadanya, kata Dyana.

“Setiap saya kali diserang atau isu timbul, (Ketua Menteri Pulau Pinang) Lim Guan Eng atau Lim Kit Siang akan menghubungi saya. Mereka akan tanya Dyana, adakah anda OK?

“Saya hanyalah ahli biasa ketika itu, bukan setiausaha politik, namun mereka masih lagi menghubungi dan turut menghantar emel kepada saya, bukan itu sahaja Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok juga ‘ibarat kakak angkat’ kepada saya.

“Mereka sering menelefon dan memberi sokongan moral serta galakan. Inilah salah satu sebab saya yakin saya telah membuat keputusan yang tepat untuk menyertai parti ini,” katanya. – mStar Online

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori