Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Ir. Nawawi Ahmad memohon maaf diatas kenyataan beliau melalui media sosial Facebook yang dilihat seolah-olah menghina masyarakat Melayu Jawa negara ini.

Beliau menjelaskan tidak bermaksud untuk menghina masyarakat Jawa apabila membuat kenyataan berbunyi “ingat Jawa hebat ka… kalau hebat mengapa datang merempat kat sini. Balik Jawa laa”.

“Saya ingin memaklumkan bahawa kenyataan ini terkeluar ketika berlaku pertengkaran antara saya dengan seseorang di alam maya berhubung isu Melayu dan Perlembagaan Negara.

“Perkara ini menjadi viral di media sosial dan terdapat salah faham masyarakat Jawa tentang komen itu yang mana saya hanya maksudkan terhadap seorang sahaja dan ia tidak dimaksudkan kepada seluruh masyarakat Melayu Jawa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Nawawi secara terbuka memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berketurunan Jawa dalam dan luar negara di atas kekhilafan itu.

“Sesungguhnya keturunan ayah saya juga berdarah Jawa. Membuat kesilapan adalah manusia. Setiap manusia tidak dapat lari daripada kesilapan. Oleh itu sekali lagi saya mengangkat kedua-dua tangan memohon maaf,” katanya.


Beliau seterusnya menjelaskan, pertengkaran beliau dalam media sosial kerana beliau membangkang Melayu dipecah-pecahkan mengikut kumpulan kecil seperti Jawa, Aceh, Banjar, Patani dan lain-lain.

Menurut beliau, Melayu yang terpecah tidak kuat tetapi seorang individu dengan angkuh memperlekehkan Melayu Malaysia dan hanya mengaku Jawa menyebabkan beliau tertulis kenyataan yang dilihat seperti menghina keturunan Jawa.

“Saya menekankan tidak kira kita berasal dari mana selagi kita di Malaysia, di sini wajib tertumpahnya kesetiaan kita pada negara dan tidak berbelah bahagi kesetiaan kepada negara lain,” katanya. – mynewshub.cc

 

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Senarai Penuh Kabinet Kerajaan Perpaduan

KUALA LUMPUR : Berikut adalah senarai Anggota Jemaah Menteri mengikut susunan kekananan.Ikuti Mynewshub: TelegramPerdana Menteri...

Tiada Menteri Dari Perlis, Kelantan, Dan Terengganu

PETALING JAYA – Tiada Menteri dalam barisan Kabinet baharu yang dilantik dalam kalangan Ahli...

Dulu Menteri Pertahanan, Kini Mat Sabu Menteri Pertanian

PETALING JAYA – Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu atau Mat Sabu dilantik...

Nama Syed Saddiq Tiada Dalam Senarai Menteri Kabinet

PETALING JAYA – Teka-teki mengenai kedudukan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq...

Tiada Jawatan Timbalan Menteri Diumumkan

PETALING JAYA : Pengumuman Kabinet kerajaan perpaduan menyaksikan tiada jawatan Timbalan Menteri diumumkan oleh...

Ewon Benedick, Armizan Wakil Sabah Dalam Kabinet Anwar

KOTA KINABALU : Dua wakil dari Sabah masing-masing dari Pakatan Harapan (PH) dan Gabungan...

Fadillah Yusof Terajui Kementerian Perladangan Dan komuniti

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Fadillah Yusof yang mewakili Gabungan Parti Sarawak (GPS) dilantik...