Sumber Kewangan SRC Daripada KWAP, Kerajaan

KUALA LUMPUR – Sumber kewangan Syarikat SRC International Sdn. Bhd. yang ditubuhkan pada 7 Januari 2011 adalah daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) dan geran permulaan yang diperoleh daripada kerajaan.

Bekas Pengerusi Lembaga Pengarah SRC International, Tan Sri Ismee Ismail, 54, berkata, syarikat tersebut menerima pinjaman RM4 bilion daripada KWAP dan geran RM20 juta daripada kerajaan.

Beliau dalam keterangannya berkata, kesemua modal permulaan berkenaan digunakan untuk pelaburan dan modal kerja.

“Sumber kewangan SRC International adalah daripada pinjaman KWAP dan geran permulaan kerajaan. Dana berkenaan kemudian digunakan bagi tujuan pelaburan dan modal kerja,” katanya.

Saksi pendakwaan ke-39 itu berkata demikian ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Ishak Mohd. Yusoff dalam perbicaraan hari ke-22 melibatkan Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung penyelewengan dana SRC International di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

SRC International merupakan anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bertujuan mencapai dan mengekalkan kepentingan strategik negara dalam sumber utama iaitu arang batu dan uranium untuk tujuan ekstrak, proses dan perdagangan.

Dalam pada itu, saksi turut memberitahu mahkamah bahawa SRC International juga merujuk kepada Penasihat Emiritus yang ketika itu disandang bekas Perdana Menteri berkaitan perkara material dan strategik syarikat.

Ditanya sama ada Penasihat Kewangan Emiritus mempunyai kawalan dalam aspek pentadbiran lembaga SRC dan syarikat, saksi iyu menjawab, seharusnya mempunyai kawalan.

Pada 4 Julai dan 8 Ogos tahun lalu, Najib, 66, mengaku tidak bersalah di atas pertuduhan tiga pertuduhan pecah amanah, satu pertuduhan salah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram berhubung dana SRC International.

Loading...