Streram Didakwa Guna Kanak-Kanak Untuk Berkempen

PUTRAJAYA – Penglibatan kanak-kanak dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau merupakan satu kesalahan di bawah Akta Perlindungan Kanak-Kanak.

Walau bagaimanapun Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun berkata, setakat ini pihaknya tidak mempunyai maklumat berhubung perkara tersebut.

“Perkara itu perlu dirujuk di bawah Akta Perlindungan Kanak-Kanak, namun kalau ada, ia merupakan satu kesalahan di bawah akta itu,” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas PRK P.186 Parlimen Sandakan di sini, hari ini.

Calon Pakatan Harapan (PH) bagi PRK DUN Rantau, Dr. S. Streram didakwa menghimpunkan sekumpulan kanak-kanak dalam sebuah kempen sebelah malam yang dijalankan di Taman Orkid, Negeri Sembilan pada baru-baru ini.

Pada masa sama, Azhar berkata, persiapan hari mengundi awal PRK DUN Rantau pada 9 April berjalan lancar dengan melibatkan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan agensi kerajaan lain.

“Sebanyak 118 pengundi awal terlibat dalam PRK Dun Rantau,” katanya.

Terdahulu Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa Pakatan Harapan (PH) menggunakan kanak-kanak dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau.

Ahli Parlimen Pekan itu membuat dakwaan tersebut di akaun Facebook beliau dengan menyiarkan beberapa keping gambar sekumpulan kanak-kanak dibawa naik ke atas sebuah lori yang digunakan jentera kempen PH.

“Kanak-kanak tak patut digunakan untuk kempen PRK. Lagipun pada waktu malam di atas pentas ceramah. Ini bukan sahaja tidak beretika tetapi jelas melanggar undang-undang,” katanya hari ini. – K! ONLINE

Loading...