Polis Bantu Tambah Bekalan Darah HSAH

SUNGAI PETANI – Seramai 115 anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda dan Pendang memanfaatkan peluang untuk menderma darah pada Program Derma Darah Peringkat Polis Kontinjen Kedah di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda ACP Adzli Abu Shah berkata program yang julung kali diadakan itu bertujuan menambah bekalan darah di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini bagi kegunaan pesakit yang semakin meningkat.

“Selain menjaga keselamatan dan ketenteraman awam, anggota polis juga tidak ketinggalan dalam soal kebajikan apabila ramai anggota biasa dan pegawai menunaikan tanggungjawab menderma darah,” katanya kepada Bernama hari ini.

Adzli berkata program yang bermula pukul 8 pagi dan berakhir pada 1 petang tadi dikendalikan kakitangan daripada HSAH.

Sementara itu, Pegawai Perubatan Unit Perubatan Transfusi HSAH Dr Sariyati Ahmad berkata program itu diharap dapat membantu HSAH mencapai 1,200 beg bekalan darah sebulan.

Beliau berkata seramai 11 kakitangan terdiri pegawai perubatan, juruteknologi makmal perubatan, jururawat, pembantu perawatan kesihatan dan pembantu tadbir terlibat mengendalikan proses menderma darah. – BERNAMA