‘Mr. Awang Selamat’ Acara Bina Padan Patuh Syariah

SELALUNYA, pertandingan bina badan membabitkan golongan lelaki pasti  melibatkan adegan menunjuk bahagian-bahagian badan tertentu yang melanggar syariat Islam.

Peserta biasanya hanya memakai seluar dalam dan mendedahkan bahagian tubuh agar dinilai dan merebut gelaran juara.

Tetapi baru-baru ini, negeri Kelantan telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan acara tersebut dengan berkonsepkan patuh syariah.

'Mr Awang Selamat' Acara Bina Padan Patuh Syariah

Pertandingan yang diadakan pada 27 Ogos lalu diberi nama ‘Pertandingan Badan Cantik Mr. Awang Selamat’ dan peserta wajib memakai seluar melepasi paras lutut dan mengenakan kain tambahan pada bahagian pinggang.

Sebelum ini pertandingan bina badan pernah diadakan di negeri itu sehingga tahun 2011 namun terpaksa dihentikan kerana tidak mematuhi syarat ditetapkan kerajaan negeri.

'Mr Awang Selamat' Acara Bina Padan Patuh Syariah

Perdebatan mengenai aurat lelaki dan hukum menyertai acara bina badan pernah dijelaskan oleh penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus.

Ustaz Azhar Idrus dalam rakaman YouTube berkata hukum menyertai acara bina badan adalah haram namun jika berkonsepkan Islam, ia dibenarkan.

“Jika dibuat mengikut cara Islam, ia dibolehkan. Acara bina badan lelaki, golongan perempuan tidak boleh menyaksikan acara tersebut (dan peserta) lelaki memakai seluar (menutup bahagian) lutut sampai ke pusat, atas boleh dibuka (didedahkan),” katanya dalam rakaman tersebut. – MYNEWSHUB.CC