Arak Sebenarnya Dilarang Semua Agama

Usah berikan alasan demi alasan wahai politikus !

Arak bukan sahaja diharamkan oleh agama Islam, bahkan juga dilarang menurut agama Hindu, Buddha dan Kristian.

1.Hindu

Agama Hindu sangat menitik beratkan cara hidup seseorang yang digelarkan sebagai Pancha Seela, yang terkandung 5 jenis perbuatan yang sepatutnya dielakkan oleh pengikut cara hidup Hindu iaitu berjudi, melacurkan diri berbohong, membunuh orang lain dan meminum ARAK.

2.Budhisme

Larangan meminum arak wujud dalam Budhisme menerusi The Fifth Precept of Buddhism yang maksudnya “saya bersetuju untuk menghindarkan diri saya dari alkohol dan ARAK yang akan menyebabkan saya hilang kawalan diri”.

3.Kristian

Dalam agama Kristian juga terdapat panduan tentang larangan alkohol disebut dalam Bible. Antaranya menerusi Corinthians 5 ayat 11; ” Dan dengan ini aku berpesan jauhilah mereka yang mengaku dirinya pengikutku, tetapi dia seorang yang melakukan seks tidak bermoral, tamak, penyembah berhala, penyebar fitnah, MABUK dan penipu. Jauhilah sehingga elakkan makan dengan mereka”

Mohon YB Menteri dan para YB Ahli Parlimen ambil berat isu siri kematian rakyat Malaysia akibat pemandu mabuk yang berlaku saban hari dan minggu.

Mohon segera dibincang dan diambil tindakan seberapa segera !

Covid-19 membunuh, Arak juga membunuh dan menyebabkan pelbagai masalah fizikal, mental, ekonomi dan sosial masyarakat yang tidak mematuhi ajaran agama.

Ikuti perkongsian di [ t.me/zainurrashid ]

Nota Pendidikan Moral – Prof Madya Dr Azmil Hashim UPSI