• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Wednesday, May 21, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Berpanas, Angin Kencang Antara Cabaran Getir Petugas SJR

oleh
10/09/2021
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Berpanas, dilanda angin kencang selain terpaksa melayan kerenah masyarakat adalah antara cabaran yang terpaksa dilalui petugas keselamatan di sekatan jalan raya (SJR) yang diadakan bagi mengawal pergerakan orang ramai ketika penularan wabak COVID-19.

Walaupun mencabar dan mereka sendiri berdepan dengan bahaya COVID-19, ia tidak sesekali melemahkan semangat anggota keselamatan untuk terus berkhidmat.

Hari ini ramai yang boleh menarik nafas lega apabila Lembah Klang yang membabitkan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang membolehkan pergerakan rentas daerah dibenarkan, dan berikutan itu SJR ditamatkan kecuali di sempadan negeri.

Bagi seorang petugas SJR di Sentul, Inspektor Mohamad Faizal Abd Wahab, 33, pengalaman bertugas di SJR memberikan pelbagai pengalaman berharga kepadanya.

Katanya, pengalaman paling tidak dapat dilupakan adalah apabila berlaku kejadian ribut secara tiba-tiba pada bulan lalu yang menyebabkan pelbagai peralatan di SJR rosak akibat terjatuh ditolak angin.

Menceritakan pengalaman itu, beliau berkata, pada petang hari kejadian cuaca cerah dan tiada tanda hujan atau angin kuat akan melanda.

“Tiba-tiba berlaku angin kuat, habis kon-kon, lampu-lampu dan alatan yang diletak dalam khemah terbang ditiup angin,” katanya kepada Bernama.

Seorang lagi petugas SJR di Petaling Jaya, Inspektor Che Azizi Che Ahmad, 40, berkata bertugas di SJR memerlukan kesabaran yang tinggi terutama dalam menangani kerenah orang ramai yang ingin merentas daerah tanpa alasan yang kukuh.

“Antara alasan yang diberikan orang ramai yang tinggal di Kuala Lumpur hendak merentas ke Petaling Jaya ialah ingin ke rumah isteri kedua, mahu menghantar makanan ke rumah tunang, malah ada yang memberi alasan mahu ke pasar di Jalan Othman (di Petaling Jaya).

“Ada juga pengguna jalan raya yang marah-marah kerana terperangkap lama akibat kesesakan di SJR, bagaimanapun selepas diterangkan dan berbincang dengan pegawai yang ditempatkan di SJR mereka memahami mengapa SJR ini perlu dilakukan,” katanya.

Che Azizi berkata, bertugas di SJR juga mendedahkan beliau dan anggota lain dengan risiko jangkitan COVID-19.

Katanya, oleh itu beliau mengambil langkah berjaga-jaga dan selain mengenakan pelitup muka serta sarung tangan, beliau juga mandi dan membersihkan diri terlebih dulu sebelum pulang ke rumahnya di Bangi.

“Kadang-kadang saya mandi di pejabat, kadang-kadang saya berhenti di kawasan rehat dan rawat di lebuh raya untuk mandi sebelum pulang kerana tidak mahu membahayakan anak-anak dan isteri,” katanya.

Bagi Mohd Hidayat Aziz, 35, beliau bersedia pada bila-bila masa untuk ditugaskan di SJR sekiranya diperlukan.

“Anggota polis dilatih untuk sentiasa bersedia untuk melakukan apa-apa tugasan sekiranya diperlukan bagi menjaga keselamatan masyarakat.

“Bertugas di pejabat atau di lapangan SJR tidak beri perbezaan apa-apa. Sekiranya SJR perlu diadakan semula saya tiada masalah untuk bertugas. Bagaimanapun, saya harap SJR tidak perlu diadakan dan COVID-19 dapat dikawal sepenuhnya,” kata anggota berpangkat Sarjan di Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor ini. – BERNAMA

Tags: anggota keselamatanpandemik COVID-19petugas barisan hadapanSekatan Jalan Raya
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Pemandu Lori ‘Lalok’ Didakwa Pagi Ini

Next Post

Bersama Tangani Kecenderungan Bunuh Diri

Related Posts

Dasar Fiskal: Kerajaan Fokus Pacu Negara Keluar Daripada Pandemik

29/10/2021
0

KUALA LUMPUR - Gelombang ketiga pandemik Covid-19 yang melanda negara memberi cabaran besar kepada kemampuan fiskal kerajaan, sekali gus mendorong...

Rentas Negeri: Kenderaan Bertambah Tetapi Aliran Trafik Lancar

11/10/2021
0

KUALA LUMPUR - Keadaan jalan utama menuju keluar dari ibu kota dalam keadaan terkawal dan tiada aliran trafik luar biasa...

Next Post

Bersama Tangani Kecenderungan Bunuh Diri

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd