• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, June 29, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Sultan Johor Beri Amaran Tak Akan Teragak-Agak Bubarkan DUN

oleh
12/08/2021
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

ISKANDAR PUTERI – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar memberi amaran baginda tidak akan teragak-agak untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor jika berlaku cubaan menjatuhkan kerajaan negeri sedia ada.

Sultan Ibrahim bertitah, baginda tidak akan melayan permainan politik mana-mana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor yang terus bertelagah sampai mengganggu negeri dan kerajaan.

Baginda turut mengingatkan Speaker DUN Johor, Suhaizan Kayat supaya menjalankan kerja dengan baik dalam mengawal perjalanan persidangan kali ini.

“Jika berlaku keadaan yang menjatuhkan kerajaan saya sekarang, maka saya tidak teragak-agak untuk membubarkan DUN Johor. Saya rasa tidak perlu ada wakil rakyat jika masing-masing hanya fikirkan tentang kedudukan sendiri bukannya kepentingan rakyat.

“Apabila keadaan Covid-19 terkawal, saya akan serahkan kepada rakyat untuk memilih ahli dewan yang baharu. Selepas ini, pilihlah betul-betul pemimpin yang jujur dan ikhlas mahu berkhidmat untuk masyarakat,” titah baginda. 

Baginda turut mengingatkan wakil rakyat supaya tidak menjadikan Persidangan DUN yang bermula hari ini sebagai medan perbalahan politik dan perebutan kuasa.

Sultan Johor bertitah demikian ketika bertitah pada pembukaan rasmi Mesyuarat Pertama Bagi Penggal Persidangan Keempat DUN Johor ke-14, hari ini.

Sementara itu, Sultan Johor turut melahirkan kebimbangan dengan keadaan terkini penularan wabak Covid-19 yang semakin meningkat.

“Keadaan ini amat membimbangkan saya, tambahan ada varian Covid-19 baharu yang lebih mudah berjangkit dan cepat merebak sehingga meragut nyawa pesakit.

“Oleh itu, semua rakyat dinasihatkan supaya lebih berhati-hati, kurangkan pergerakan keluar rumah dan sentiasa mengamalkan pencegahan yang disyorkan oleh kerajaan.

“Persidangan dewan kali ini juga hendaklah dibuat dengan berhati-hati. Pastikan semua yang hadir harus mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dengan penilaian risiko kesihatan hendaklah dibuat setiap hari. Jika ada ancaman risiko tinggi, saya minta Speaker tangguhkan sidang dewan ini,” titah baginda.

Dalam pada itu, Sultan Johor menitahkan kerajaan negeri bekerja keras membangunkan semula ekonomi Johor termasuk membantu peniaga selain menarik pelabur luar supaya banyak peluang pekerjaan dapat diwujudkan.

“Kerajaan negeri perlu membuat dasar baharu yang mesra pelabur dengan insentiflebih menarik supaya pelabur datang ke Johor,” titah baginda. – myMetro Online

Tags: DUN JohorSultan Ibrahim Sultan IskandarSultan Johor
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

DUN Johor Dibubar Berkuat Kuasa Hari Ini, PRN Johor Bakal Berlangsung

DUN Johor Dibubar Berkuat Kuasa Hari Ini, PRN Johor Bakal Berlangsung

01/06/2026
0

JOHOR BAHRU – Menteri Besar Johor, Datuk.Onn Hafiz Ghazi mengumumkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor Ke-15 dibubarkan berkuat kuasa hari...

Pemangku Sultan Johor Tunaikan Solat Sunat Aidiladha Bersama Rakyat

Pemangku Sultan Johor Tunaikan Solat Sunat Aidiladha Bersama Rakyat

27/05/2026
0

OLEH MYNEWSHUB JOHOR BAHRU – Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail berangkat menunaikan solat sunat Aidiladha bersama rakyat di Masjid...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd