• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Darurat Bawa Kejayaan Tangani COVID-19 – Takiyuddin

oleh
17/06/2021
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan proklamasi darurat sejak 11 Januari lalu disifatkan mendatangkan kejayaan besar dalam usaha mengekang penularan wabak COVID-19 di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yakin tiada pihak boleh menafikan bahawa proklamasi darurat sejak 11 Januari lalu, berjaya mengekang peningkatan kes COVID-19 daripada mencecah puluhan ribu sehari.

“Banyak perkara diselesaikan (dalam tempoh darurat dilaksanakan). Walaupun jumlah kes masih banyak, kalau tiada darurat ia mungkin lebih banyak. Jangan dinafikan.

“Bagi saya, darurat ini telah memberi kejayaan yang besar kepada negara kita dalam menghadapi pandemik COVID-19.

“Analisa oleh pihak luar negara mengatakan jika Malaysia tak ambil langkah tegas termasuk dari segi perundangan, kes harian boleh mencapai 20,000 hingga 30,000 sehari.

“Pakar kata kalau tiada undang-undang yang memberi kemudahan dan membolehkan tindakan cepat dan tepat oleh pihak yang melaksanakan pencegahan, kita mungkin alami keadaan yang lebih teruk,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Bicara Harakah bertajuk ‘Proklamasi Darurat: Berjaya atau Sebaliknya’ yang disiarkan secara maya, semalam.

Berhubung dakwaan pelaksanaan darurat ketika ini menghilangkan kuasa Ahli Parlimen untuk membawa suara rakyat, Takiyuddin memyifatkannya sebagai kurang tepat kerana isu rakyat masih hangat diutarakan menerusi pelbagai platform, khususnya media sosial dan ia diberi perhatian oleh kerajaan.

Katanya, pelaksanaan darurat bukan bermakna Ahli Parlimen sudah tidak berfungsi, sebaliknya wakil rakyat kini memiliki lebih banyak kerja untuk menyantuni rakyat yang memerlukan pelbagai bantuan akibat terkesan dengan penularan COVID-19.

“Semasa darurat, status Ahli Parlimen tetap kekal sebagai wakil rakyat yang dipilih pada PRU-14, ada peranan dan tanggungjawab dalam menyuarakan hasrat dan masalah rakyat.

“Apabila darurat dan Parlimen tidak bersidang, Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang masih mempunyai kerja yang penting dan saya akui semua komited untuk membantu rakyat.

“Nak bawa suara rakyat, di luar Parlimen pun berkesan. Dalam media massa, sampai isu yang dibangkitkan lebih hebat daripada dalam Parlimen.

“Jadi macam mana nak kata tidak boleh menyuarakan hasrat rakyat dengan kebebasan media yang ada, sampai teruk juga kerajaan nak beri penjelasan dan mempertahankan diri,” katanya. – BH Online

Tags: pandemik COVID-19Proklamasi DaruratTakiyuddin Hassan
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Harga Diesel Negara Jiran Kini Lebih Rendah Berbanding Malaysia – Takiyuddin

Harga Diesel Negara Jiran Kini Lebih Rendah Berbanding Malaysia – Takiyuddin

02/04/2026
0

KUALA LUMPUR - Harga diesel di negara jiran iaitu Thailand, Indonesia dan Vietnam kini lebih rendah berbanding Malaysia yang merupakan...

Mahkamah Persekutuan Putuskan Keabsahan Proklamasi Darurat Dalam Masa Terdekat

Mahkamah Persekutuan Putuskan Keabsahan Proklamasi Darurat Dalam Masa Terdekat

14/06/2023
0

KUALA LUMPUR: Mahkamah Persekutuan dijangka memutuskan keabsahan proklamasi dan ordinan darurat yang diisytiharkan ketika pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd