KOTA BHARU – Polis Kelantan menumpaskan ‘Geng Pok Chek’ yang disyaki terbabit dalam 20 kes jenayah termasuk samun dan ragut di empat daerah di negeri ini sejak awal Januari lepas.
Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Din Ahmad berkata kumpulan itu berjaya ditumpaskan selepas pihaknya menahan dua lelaki di Wakaf Bharu, Tumpat pada 6 April, membawa kepada tangkapan empat lelaki dan seorang wanita di sekitar Kota Bharu keesokannya (7 April).
“Setakat ini kumpulan itu disyaki terbabit dalam sembilan kes jenayah di Kota Bharu, Pasir Mas (lima), Tanah Merah (lima) dan Kuala Krai satu kes,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di sini, hari ini.
Din berkata modus operandi kumpulan yang dianggotai mereka yang berumur antara 31 dan 38 tahun itu ialah menyamun wanita khususnya warga emas yang berada di rumah keseorangan antara 10 hingga 11 pagi.
Polis turut merampas kereta, barang kemas, wang tunai dan dadah yang kesemuanya berjumlah RM200,000.
Dalam perkembangan lain, katanya polis menahan tiga lelaki dan merampas dadah sebanyak 4,431 biji pil kuda, syabu dan ganja bernilai RM46,000 dalam operasi di Pasir Puteh, Pasir Mas dan Rantau Panjang pada Sabtu lepas. – BERNAMA

