• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, September 28, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Perbelanjaan Mengurus Negara Dikurangkan RM5.5 Bilion – PM

oleh AK-47
dalam Hangat
0
Share on FacebookShare on Twitter

KERAJAAN membuat keputusan mengurangkan peruntukan bagi perbelanjaan mengurus sebanyak RM5.5 bilion dan mengutamakan perbelanjaan yang benar-benar diperlukan sahaja.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bagaimanapun projek yang bersifat ekonomi rakyat akan tetap diteruskan.

“Perbelanjaan Pembangunan atau Development Expenditure yang diperuntukkan sebanyak RM48.5 bilion tidak berubah dan akan tetap dibelanjakan.

BACA JUGA – Bajet 2015 Mungkin Distruktur Semula – Najib

“Ini termasuklah, projek-projek bersifat people economy, yakni perumahan rakyat, tebatan banjir, bekalan air, elektrik dan infrastruktur pengangkutan awam seperti Lebuhraya Pan Borneo,” kata beliau yang juga Menteri Kewangan.

Najib menyampaikan perutusan khas mengenai ekonomi semasa dan kedudukan ekonomi negara di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, pada Selasa.

Menurut beliau, projek seperti pembinaan MRT jajaran kedua, LRT3 serta keretapi berkelajuan tinggi dari Kuala Lumpur ke Singapura akan tetap diteruskan.

Najib berkata, Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 2015 akan ditangguhkan dengan penjimatan RM400 juta.

Ia bagi membolehkan program itu dikaji semula dan ditambah baik.

Beliau berkata, peruntukan perbelanjaan ke atas bekalan, perkhidmatan, penganjuran majlis, perkhidmatan profesionl akan dioptimumkan bagi menjimatkan RM1.6 bilion.

Selain itu, proses pemberian dan geran kepada Badan Berkanun Persekutuan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) serta Tabung Amanah Kerajaan terutamanya yang mempunyai aliran pendapatan konsisten dan rizab yang tinggi akan turut dikaji semula.

Langkah berkenaan dijangka akan memberi penjimatan sebanyak RM3.2 bilion.

Penjadualan semula akan turut dilakukan kepada pembelian aset tidak kritikal seperti peralatan pejabat, perisian dan kenderaan yang boleh menjimatkan kira-kira RM30 juta, katanya.

Beliau hari ini memberikan perutusan khas mengenai pengubahsuaian dan intervensi yang perlu dilakikan bagi menghadapi landskap ekonomi dunia yang sudah berubah.

Najib berkata, kejatuhan harga minyak mentah dunia sebanyak 60 peratus membawa implikasi kepada ekonomi dunia dan Malaysia tidak terkecuali.

Menurutnya, ekonomi Malaysia pada ketika ini tidak dalam keadaan gawat mahupun krisis seperti yang berlaku pada tahun 1997, 1998 dan 2009.

Perkara itu diulang sebanyak dua kali dalam tempoh 45 minit beliau menyampaikan perutusan khas itu iaitu pada awal ucapan dan kali kedua sebelum penutup.

“Kita bukan dalam krisis seperti 1997 dan 1998, bahkan tidak juga seperti 2009 lalu sehingga pakej stimulus terpaksa dilakukan.

“Strategi adalah langkah proakftif untuk penyesuaian berikutan faktor luaran yang luar kawalan, ini realiti check cekoran perubahan harga mnyak dunia,” katanya.

Turut hadir dalam majlis itu ialah menteri-menteri kanan, pegawai tinggi kerajaan, pemain industri dan para diplomat asing. – MYNEWSHUB.CC

Tags: EkonomiNajib Tun Razak
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Kembalikan BUDI95 Kepada 300 Liter, PMX Perlu Fahami Tekanan Ekonomi Rakyat – Lim Guan Eng

Kembalikan BUDI95 Kepada 300 Liter, PMX Perlu Fahami Tekanan Ekonomi Rakyat – Lim Guan Eng

14/08/2026
0

KUALA LUMPUR - Pengurangan kuota Budi Madani RON95 (BUDI95) daripada 300 liter kepada 200 liter adalah satu keputusan yang tidak...

Hassan Karim Persoal Aset TH Dipindah Ketika PH, Siapa Tanggung Sukuk RM27.5 Bilion?

Hassan Karim Persoal Aset TH Dipindah Ketika PH, Siapa Tanggung Sukuk RM27.5 Bilion?

12/08/2026
0

Oleh Mynewshub KUALA LUMPUR – Persoalan mengenai pemindahan aset Lembaga Tabung Haji (TH) kepada Urusharta Jamaah Sdn Bhd (UJSB) ketika...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd