• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, May 10, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

TV AlHijrah Sasar Rai 20 Ribu Penonton Rakaman Studio

oleh Ahmad Albab
08/02/2018
dalam Alhijrah Frenz, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

SELAIN menjadi pemangkin Islamisasi di Malaysia, TV AlHijrah juga mempunyai peranan yang sangat besar untuk membimbing masyarakat ke arah penghayatan Islam yang lebih bermakna.

TV AlHijrah terus mengorak langkah meluaskan medium dakwah dengan ruang rasa tersendiri dan ternyata berjaya mengubah pandangan skeptikal sesetengah pihak, kononnya program agama sukar diterima khalayak penonton televisyen.

Ini terbukti dengan kejayaan Stesen Islam Terbaik Asia 2017, menarik kehadiran penonton ke studionya di TV AlHijrah, Kompleks Pusat Islam Kuala Lumpur untuk menyaksikan siaran langsung program terbaharunya ‘Dakwah Live’ yang ke udara setiap isnin, selasa dan Rabu, jam 9 malam.

Program bual bicara yang berdurasi 1 jam itu mula bersiaran 5 Februari lepas, tiga kali seminggu telah habis ditempah pelbagai kumpulan penonton dari seluruh negara yang ingin merasai pengalaman penonton di studio.

Pada tiga malam pertama 5, 6 dan 7 Februari minggu ini, rata-ratanya penonton berpuas hati dengan konsep Dakwah Live yang interaktif, santai dan bersahaja. Para penonton juga teruja dengan layanan mesra yan diberikan oleh kakitangan TV AlHijrah.

“Terima kasih atas kesudian TV AlHijrah menerima kami sebagai tetamu dan terima kasih juga atas layanan terbaik daripada staf TV AlHijrah,“ kata Pn. Leena dari Puspanita Hospital Kuala Lumpur yang menyaksikan Dakwah Live pada 6 Februari lepas melalui catatan WhatsApp-nya.

Siaran Dakwah Live minggu pertama yang bertemakan ‘Mati’ telah dihadiri oleh tiga kumpulan penonton iaitu dari Gemas dan Segamat (5 Februari) Puspanita HKL (6 Februari) dan Kariah Masjid Al Amin, Alor Gajah, Melaka (7 Februari).

Ketiga-tiga malam tersebut menampilkan dua orang hos iaitu Datuk Ustazah Norhafizah Musa yang digandingkan dengan Ustazah Dr. Nik Salida Nik Salleh (5 dan 6 Februari) serta Dato’ Dr. Izhar Ariff dan Dr. Sharifah Hayaati (7 Februari) telah membincangkan tajuk-tajuk seperti ‘Dah sedia ke untuk mati?’, ‘Misteri Alam Kubur’ dan ‘Boleh ke nak minta mati?’.

Manakala panel jemputan pula terdiri dari Ustaz Zul Ramli, Ustaz Syed Norhisyam dan Ustaz Roslan Mohamed.

“Alahamdulillah, program ini baik untuk tontonan semua golongan,” ujar Megat Amaddin Megat Ishak dari Kariah Masjid Al Amin, Alor Gajah yang mengikuti kumpulannya menyaksikan Dakwah Live pada 7 Februari. Beliau juga berharap program Dakwah Live ini berpanjangan dalam usaha berdakwah untuk seluruh rakyat Malaysia.

Manakala Hjh. Rohani bt. Mohd Aris dari kumpulan yang sama berpendapat bahawa Dakwah Live memang menarik, banyak ilmu yang diperolehi dan elok ianya diteruskan.

“Penceramah-penceramahnya (hos & panel) adalah orang-orang yang pakar (dalam bidang agama), yang kita minat dan siapa yang mengikutinya akan dapat banyak ilmu,” katanya lagi sebelum mengatur langkah pulang ke Alor Gajah dengan menaiki bas yang disewa khas semata-mata untuk ke TV Islam Terbaik Asia itu.

Minggu hadapan, bermula 12 hingga 14 Februari, Dakwah Live akan bersiaran dengan kupasan serta perbincangan yang bertemakan ‘Ibu’.

Tiga kumpulan penonton lagi yang telah menempah kehadiran seawal sebulan yang lalu, akan bertandang ke TV AlHijrah, iaitu Kumpulan Mengaji PERKIM, Sungai Raya, Perak, Persatuan Penduduk FELDA Layang-Layang, Simpang Renggam, Johor dan Pakatan Taman Pelangi, Segamat, Johor. – MYNEWSHUB.CC

*Video sekadar hiasan…

Tags: rakamanTV ALHijrah
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Tular Netizen Kutuk TV AlHijrah Biadab Hina Najib

27/01/2019
0

CELUPAR... Ketika ramai penonton mula gelar TV AlHijrah sebagai TV AlFitnah selepas Pilihan Raya Umum (PRU) lalu, wartawan stesen penyiaran...

CEO TV AlHijrah Pun Kena Letak Jawatan

08/07/2018
0

BERUNDUR... TV AlHijrah mengumumkan peletakan jawatan Datuk Haji Izelan Basar sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) stesen penyiaran teresterial tersebut berkuat...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd