• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, June 1, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Sasaran Bina 1 juta Rumah Mampu Milik Akhir 2017

oleh Ahmad Albab
01/08/2017
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Sasaran kerajaan untuk membina satu juta unit rumah mampu milik (RMM) dijangka dapat dilepasi menjelang penghujung tahun ini, menurut Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Kementerian itu dalam jawapan bertulis kepada Wong Tien Fatt (DAP-Sandakan) di Dewan Rakyat hari ini berkata sehingga April lalu, jumlah unit RMM yang disasarkan untuk pembinaan adalah 875,490 buah, dan daripada jumlah itu, 237,738 unit telah siap dibina sepenuhnya.

Harga jualan setiap unit RMM ditetapkan pada harga siling maksimum RM300,000.

Menurutnya, Kedah mencatat jumlah RMM yang paling banyak telah disiapkan iaitu 42,131 unit diikuti Selangor (34,344 unit), Johor (25,410 unit), Perak (20,952 unit), Melaka (17,750 unit), Sabah (17,665 unit), Terengganu (15,906 unit), Pahang (14,650 unit).

Pulau Pinang (13,278 unit), Kelantan (12,893 unit), Kuala Lumpur (5,810 unit), Sarawak (5,220 unit), Putrajaya (1,123 unit) dan Wilayah Persekutuan Labuan (172 unit).

Wong minta penjelasan bilangan unit RMM yang dibina selepas Pilihan raya Umum ke-13 dalam pecahan negeri, lokasi dan bilangan.

Mengenai Skim Sewa Untuk Beli, menurut kementerian itu, walaupun skim berkenaan buat masa ini adalah khusus bagi rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR), ia menpunyai potensi untuk diperluaskan bagi pembelian unit rumah yang dibangunkan agensi-agensi dan kerajaan negeri yang lain pada masa akan datang. – BERNAMA

Tags: rumah mampu milik
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Selangor Tawar Rumah Mampu Milik Lengkap Perabot Asas

08/04/2022
0

SHAH ALAM : Projek Rumah Idaman yang akan dibina di Seksyen U8, Bukit Jelutong di sini ditawarkan pada harga mampu...

Rumah Mampu Milik Tanggungjawab Bersama

29/08/2019
0

KUALA LUMPUR - Perumahan mampu milik yang sesuai adalah asas kepada kesihatan dan kesejahteraan rakyat dan seterusnya dapat memastikan kelancaran...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd