• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Tuesday, May 5, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

PPBM Sah Setuju Sertai Pakatan Harapan

oleh
14/03/2017
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

PETALING JAYA – Pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) hari ini sebulat suara bersetuju untuk membentuk satu gabungan rasmi dengan Pakatan Harapan (PH).

Di bawah cadangan itu, semua tiga parti komponen PH dengan PPBM akan menyertai pilihan raya umum (PRU) akan datang di bawah satu logo, satu manifesto dan seorang calon bagi setiap kerusi yang mereka bertanding.

Bagaimanapun lucunya, cadangan PPBM itu masih lagi belum dibentangkan kepada pihak PH, tetapi pengerusi parti kecil itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata gabungan tiga pihak itu ‘sudah tahu mengenainya’.

“Mesyuarat fokus kepada satu perkara sahaja, iaitu penyertaan PPBM dalam PH, di bawah satu pakatan besar pembangkang,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi PPBM di sini.

“Kami belum memutuskan namanya lagi. Tetapi setuju selain nama baharu, kami juga perlu ada logo baharu untuk PRU akan datang. Kami akan maklum secara rasmi kepada PH mengenai keputusan kami tidak lama lagi,” katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau percaya bahawa PH akan bersetuju dengan konsep cadangan itu, terutama membabitkan seorang calon mewakili blok pembangkang di setiap kerusi, Mahathir menjawab dengan nada positif.

Beliau yang juga perdana menteri paling lama berkhidmat berkata, ini kerana PH sudah sedar kegagalan dalam menyatukan semua parti dan bertanding di bawah satu simbol, adalah alasan mereka kalah pada PRU ke-13 lalu.

“Kami akan berbincang (dengan lebih) lanjut mengenai perkara ini apabila kami berada dalam pakatan. Tetapi prinsipnya di sini ialah kami akan hanya meletakkan seorang calon bagi setiap kerusi bagi mewakili pakatan.

“Kemudian kami akan desak semua ahli pakatan untuk sokong calon tunggal itu,” kata Mahathir sambil berharap PAS amat dialu-alukan untuk menyertai pakatan baharu, walaupun perkara itu masih belum dibincangkan lagi.

“Kami (bersikap) terbuka untuk menubuhkan sekutu dengan mana-mana parti di negara ini. Bukan sahaja bersama-sama PAS, tetapi ada dua, tiga parti lain yang menunjukkan minat menyertai pakatan ini,” kata beliau lagi.

Ini bukan kali pertama pemimpin berusia 91 tahun itu mencadangkan gabungan membabitkan semua parti pembangkang yang ada matlamat hampir sama iaitu menewaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Malah, Dr. Mahathir berkali-kali menegaskan satu-satunya cara pembangkang boleh membentuk kerajaan ialah dengan syarat semua bekerjasama memastikan pertandingan satu lawan satu terhadap BN pada PRU-14.

Untuk rekod, PAS tidak menyertai PH kerana ada DAP dan PAN, malah mewujudkan blok baharu iaitu Gagasan Sejahtera yang turut mengandungi Parti Ikatan Bangsa Malaysia dan Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia.

Pada September tahun lalu, Timbalan Presiden PPBM, Datuk Seri Mukhriz Mahathir membuat desakan sama dan mencadangkan gabungan pembangkang baharu yang dinamakan “Barisan Rakyat”. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: pakatan harapanPPBM
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

UMNO Negeri Sembilan Rela Jadi Pembangkang Daripada Bersama PH

UMNO Negeri Sembilan Rela Jadi Pembangkang Daripada Bersama PH

02/05/2026
0

KUALA LUMPUR - UMNO Negeri Sembilan lebih rela menjadi pembangkang daripada bersama Pakatan Harapan (PH) dalam pentadbiran kerajaan negeri itu....

BN Negeri Sembilan Sangkal Dakwaan ‘Tebuk Atap’, Tegaskan Pendirian 14 ADUN Adalah Sah

BN Negeri Sembilan Sangkal Dakwaan ‘Tebuk Atap’, Tegaskan Pendirian 14 ADUN Adalah Sah

28/04/2026
0

KUALA LUMPUR - Barisan Nasional (BN) Negeri Sembilan menepis dakwaan Pakatan Harapan (PH) bahawa tindakan menarik sokongan terhadap Menteri Besar,...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd